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Marcelo Cristianini

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Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP). Faculdade de Engenharia de Alimentos (FEA)  (Instituição-sede da última proposta de pesquisa)
País de origem: Brasil

Marcelo Cristianini é Engenheiro de Alimentos pela Unicamp, Mestre em Food Science pela University of Reading (UK) e Doutor em Ciência de Alimentos pela Universidade Estadual de Campinas - UNICAMP (sandwich University of California, Davis). Atualmente é Prof Livre Docente da Universidade Estadual de Campinas e Coordenador do Núcleo de Estudos e Pesquisas em Alimentos - NEPA. Trabalhou na industria de alimentos nas áreas de Produção, Garantia de Qualidade e Desenvolvimento de Produtos (Nestle, CICA, Rhodia Food Ingredients, e Corn Products International). Tem desenvolvido trabalhos nas áreas de processamentos Térmicos e Tecnologias Emergentes (Alta Pressão e Processamento Ohmico). Publicou 125 artigos em periódicos especializados e 207 trabalhos em anais de eventos. Orientou 22 dissertações de mestrado 12 teses de doutorado, além de ter orientado 22 trabalhos de iniciação científica e 15 trabalhos de conclusão de curso na área de Ciência e Tecnologia de Alimentos. Revisor dos periodicos Nacionais e Internacionais. Recebeu Prêmio Incentivo a Pesquisa SBCTA-MG "Dilson Teixeira Coelho" da Sociedade Brasileira de Ciência e Tecnologia de Alimentos, Comenda Cruz da Distinção Literária e Artística da Federação das Academias de Letras e Artes do Estado de Sâo Paulo, Medalha de Mérito Presidente Juscelino Kubitschek da Federação das Academias de Letras e Artes do Estado de São Paulo, Prêmio SEBRAE no I Concurso de Criatividade, DTA ? UNICAMP. É Membro do Institute of Food Technologists e Membro Honorário da Força Aérea Brasileira tendo sido condecorado com a Ordem do Mérito Aeronáutico por trabalhos conjuntos com a FAB. Ganhou Prêmio CAPES de 2013 e 2017 da Área de Ciência dos Alimentos. Prêmio de Reconhecimento Docente pela dedicação ao Ensino de Graduação pela UNICAMP (Fonte: Currículo Lattes)

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Apoio FAPESP em números * Quantidades atualizadas em 09/11/2019
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Palavras-chave utilizadas pelo pesquisador
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(Referências obtidas automaticamente do Web of Science e do SciELO, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores)

Publicações44
Citações491
Cit./Artigo11,2
Dados do Web of Science

CERQUEIRA AMORIM, EMANUELE OLIVEIRA; LIMA TRIBST, ALLINE ARTIGIANI; DUARTE AUGUSTO, PEDRO ESTEVES; CRISTIANINI, MARCELO. Inactivation of E. coli and B. subtilis spores in ozonized cassava starch. FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY, v. 33, n. 2, p. 289-294, . Citações Web of Science: 0. (08/10942-5)

DUARTE AUGUSTO, PEDRO ESTEVES; PINHEIRO, TALITA FERRAMOLA; CRISTIANINI, MARCELO. Using Computational Fluid-Dynamics (CFD) for the evaluation of beer pasteurization: effect of orientation of cans. FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY, v. 30, n. 4, p. 980-986, . Citações Web of Science: 7. (07/04121-6)

KANEIWA KUBO, MIRIAN TIAKI; AUGUSTO, PEDRO E. D.; CRISTIANINI, MARCELO. Effect of high pressure homogenization (HPH) on the physical stability of tomato juice. Food Research International, v. 51, n. 1, p. 170-179, . Citações Web of Science: 73. (11/09220-8, 10/05240-1, 10/05241-8)

PORTO, BRUNA CASTRO; CRISTIANINI, MARCELO. Evaluation of cashew tree gum (Anacardium occidentale L.) emulsifying properties. LWT-FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY, v. 59, n. 2, 2, SI, p. 1325-1331, . Citações Web of Science: 18. (11/22858-1)

AUGUSTO, PEDRO E. D.; IBARZ, ALBERT; CRISTIANINI, MARCELO. Effect of high pressure homogenization (HPH) on the rheological properties of tomato juice: Creep and recovery behaviours. Food Research International, v. 54, n. 1, p. 169-176, . Citações Web of Science: 25. (10/05240-1, 10/05241-8)

LEITE, THIAGO S.; AUGUSTO, PEDRO E. D.; CRISTIANINI, MARCELO. Processing Frozen Concentrated Orange Juice (FCOJ) by High Pressure Homogenization (HPH) Technology: Changes in the Viscoelastic Properties. FOOD ENGINEERING REVIEWS, v. 7, n. 2, SI, p. 231-240, . Citações Web of Science: 5. (12/15253-9, 12/17381-4)

PORTO, BRUNA CASTRO; AUGUSTO, PEDRO E. D.; TEREKHOV, ANTON; HAMAKER, BRUCE R.; CRISTIANINI, MARCELO. Effect of dynamic high pressure on technological properties of cashew tree gum (Anacardium occidentale L.). Carbohydrate Polymers, v. 129, p. 187-193, . Citações Web of Science: 16. (11/22858-1)

LEITE, THIAGO SOARES; AUGUSTO, PEDRO E. D.; CRISTIANINI, MARCELO. The use of high pressure homogenization (HPH) to reduce consistency of concentrated orange juice (COJ). INNOVATIVE FOOD SCIENCE & EMERGING TECHNOLOGIES, v. 26, p. 124-133, . Citações Web of Science: 23. (12/15253-9, 12/17381-4)

PORTO, BRUNA CASTRO; DUARTE AUGUSTO, PEDRO ESTEVES; CRISTIANINI, MARCELO. A Comparative Study Between Technological Properties of Cashew Tree Gum and Arabic Gum. JOURNAL OF POLYMERS AND THE ENVIRONMENT, v. 23, n. 3, p. 392-399, . Citações Web of Science: 4. (11/22858-1)

LEITE, THIAGO SOARES; AUGUSTO, PEDRO E. D.; CRISTIANINI, MARCELO. Frozen Concentrated Orange Juice (FCOJ) Processed by the High Pressure Homogenization (HPH) Technology: Effect on the Ready-to-Drink Juice. Food and Bioprocess Technology, v. 9, n. 6, p. 1070-1078, . Citações Web of Science: 5. (12/15253-9, 12/17381-4)

LIMA TRIBST, ALLINE ARTIGIANI; DE CASTRO LEITE JUNIOR, BRUNO RICARDO; DE OLIVEIRA, MIGUEL MEIRELLES; CRISTIANINI, MARCELO. High pressure processing of cocoyam, Peruvian carrot and sweet potato: Effect on oxidative enzymes and impact in the tuber color. INNOVATIVE FOOD SCIENCE & EMERGING TECHNOLOGIES, v. 34, p. 302-309, . Citações Web of Science: 16. (12/13509-6)

AUGUSTO, PEDRO E. D.; IBARZ, ALBERT; CRISTIANINI, MARCELO. Effect of high pressure homogenization (HPH) on the rheological properties of tomato juice: Time-dependent and steady-state shear. Journal of Food Engineering, v. 111, n. 4, p. 570-579, . Citações Web of Science: 66. (10/05240-1, 10/05241-8)

AUGUSTO, PEDRO E. D.; IBARZ, ALBERT; CRISTIANINI, MARCELO. Effect of high pressure homogenization (HPH) on the rheological properties of a fruit juice serum model. Journal of Food Engineering, v. 111, n. 2, p. 474-477, . Citações Web of Science: 40. (10/05240-1, 10/05241-8)

AUGUSTO, PEDRO ESTEVES DUARTE; CRISTIANINI, MARCELO. Determining the Convective Heat Transfer Coefficient (h) in Thermal Process of Foods. International Journal of Food Engineering, v. 7, n. 4, . Citações Web of Science: 0. (07/04121-6)

AUGUSTO, PEDRO ESTEVES DUARTE; CRISTIANINI, MARCELO. Numerical Simulation of Packed Liquid Food Thermal Process Using Computational Fluid Dynamics (CFD). International Journal of Food Engineering, v. 7, n. 4, . Citações Web of Science: 3. (07/04121-6)

LIMA TRIBST, ALLINE ARTIGIANI; RIBEIRO, LUMA ROSSI; CRISTIANINI, MARCELO. Comparison of the effects of high pressure homogenization and high pressure processing on the enzyme activity and antimicrobial profile of lysozyme. INNOVATIVE FOOD SCIENCE & EMERGING TECHNOLOGIES, v. 43, p. 60-67, . Citações Web of Science: 4. (12/13509-6, 10/05240-1, 14/01928-0)

DE CASTRO LEITE JUNIOR, BRUNO RICARDO; LIMA TRIBST, ALLINE ARTIGIANI; CRISTIANINI, MARCELO. High Pressure Homogenization of Porcine Pepsin Protease: Effects on Enzyme Activity, Stability, Milk Coagulation Profile and Gel Development. PLoS One, v. 10, n. 5, . Citações Web of Science: 3. (12/13509-6)

DE CASTRO LEITE JUNIOR, BRUNO RICARDO; LIMA TRIBST, ALLINE ARTIGIANI; CRISTIANINI, MARCELO. Influence of high pressure homogenization on commercial protease from Rhizomucor miehei: Effects on proteolytic and milk-clotting activities. LWT-FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY, v. 63, n. 1, p. 739-744, . Citações Web of Science: 7. (12/13509-6)

DE CASTRO LEITE JUNIOR, BRUNO RICARDO; LIMA TRIBST, ALLINE ARTIGIANI; SAMPAIO BONAFE, CARLOS FRANCISCO; CRISTIANINI, MARCELO. Determination of the influence of high pressure processing on calf rennet using response surface methodology: Effects on milk coagulation. LWT-FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY, v. 65, p. 10-17, . Citações Web of Science: 8. (14/17782-4, 12/13509-6)

DE CASTRO LEITE JUNIOR, BRUNO RICARDO; LIMA TRIBST, ALLINE ARTIGIANI; CRISTIANINI, MARCELO. Comparative effects of high isostatic pressure and thermal processing on the inactivation of Rhizomucor miehei protease. LWT-FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY, v. 65, p. 1050-1053, . Citações Web of Science: 7. (14/17782-4, 12/13509-6)

DE CASTRO LEITE JUNIOR, BRUNO RICARDO; LIMA TRIBST, ALLINE ARTIGIANI; CRISTIANINI, MARCELO. Comparative study among rheological, near-infrared light backscattering and confocal microscopy methodologies in enzymatic milk coagulation: Impact of different enzyme and protein concentrations. FOOD HYDROCOLLOIDS, v. 62, p. 73-82, . Citações Web of Science: 2. (14/17782-4, 12/13509-6)

DUARTE AUGUSTO, PEDRO ESTEVES; PINHEIRO, TALITA FERRAMOLA; LIMA TRIBST, ALLINE ARTIGIANI; CRISTIANINI, MARCELO. Evaluation of Methodologies for Mathematical Modeling of Packaged Conductive Foods Heat Process. International Journal of Food Engineering, v. 5, n. 4, . Citações Web of Science: 16. (07/04121-6)

MARESCA, PAOLA; FERRARI, GIOVANNA; DE CASTRO LEITE JUNIOR, BRUNO RICARDO; ZANPHORLIN, LETICIA MARIA; RIBEIRO, LUMA ROSSI; MURAKAMI, MARIO TYAGO; CRISTIANINI, MARCELO. Effect of dynamic high pressure on functional and structural properties of bovine serum albumin. Food Research International, v. 99, n. 1, p. 748-754, . Citações Web of Science: 3. (12/13509-6)

PORTO, BRUNA CASTRO; CRISTIANINI, MARCELO. Effect of dynamic high pressure on emulsifying and encapsulant properties of cashew tree gum. Carbohydrate Polymers, v. 186, p. 350-357, . Citações Web of Science: 2. (11/22858-1)

TIBERIO DE JESUS, ANA LAURA; LEITE, THIAGO SOARES; CRISTIANINI, MARCELO. High isostatic pressure and thermal processing of gal fruit (Euterpe oleracea Martius): Effect on pulp color and inactivation of peroxidase and polyphenol oxidase. Food Research International, v. 105, p. 853-862, . Citações Web of Science: 0. (15/01570-0)

AUGUSTO, PEDRO E. D.; PINHEIRO, TALITA FERRAMOLA; CRISTIANINI, MARCELO. DETERMINING CONVECTIVE HEAT TRANSFER COEFFICIENT (h) FOR HEATING AND COOLING OF BOTTLES IN WATER IMMERSION. JOURNAL OF FOOD PROCESS ENGINEERING, v. 35, n. 1, p. 54-75, . Citações Web of Science: 8. (07/04121-6)

AUGUSTO, PEDRO E. D.; TRIBST, ALLINE A. L.; CRISTIANINI, MARCELO. THERMAL INACTIVATION OF LACTOBACILLUS PLANTARUM IN A MODEL LIQUID FOOD. JOURNAL OF FOOD PROCESS ENGINEERING, v. 34, n. 4, p. 1013-1027, . Citações Web of Science: 10. (07/04121-6)

AUGUSTO, PEDRO E. D.; IBARZ, ALBERT; CRISTIANINI, MARCELO. Effect of high pressure homogenization (HPH) on the rheological properties of tomato juice: Viscoelastic properties and the Cox-Merz rule. Journal of Food Engineering, v. 114, n. 1, p. 57-63, . Citações Web of Science: 39. (10/05240-1, 10/05241-8)

DUARTE AUGUSTO, PEDRO ESTEVES; CRISTIANINI, MARCELO. Evaluation of Boundary Conditions for CFD Simulation of Liquid Food Thermal Process in Glass Bottles. International Journal of Food Engineering, v. 7, n. 6, . Citações Web of Science: 0. (07/04121-6)

JOVETTA, MARINA PEREIRA; DUARTE AUGUSTO, PEDRO ESTEVES; LIMA TRIBST, ALLINE ARTIGIANI; CONTI, MARIA JOSIANE; CRISTIANINI, MARCELO. Thermal Inactivation of Alicyclobacillus acidoterrestris in a Model Food. International Journal of Food Engineering, v. 7, n. 4, . Citações Web of Science: 3. (07/04121-6)

AUGUSTO, PEDRO E. D.; CRISTIANINI, MARCELO; IBARZ, ALBERT. Effect of temperature on dynamic and steady-state shear rheological properties of siriguela (Spondias purpurea L.) pulp. Journal of Food Engineering, v. 108, n. 2, p. 283-289, . Citações Web of Science: 35. (10/05241-8)

DE CASTRO LEITE JUNIOR, BRUNO RICARDO; LIMA TRIBST, ALLINE ARTIGIANI; CRISTIANINI, MARCELO. The effect of high pressure processing on recombinant chymosin, bovine rennet and porcine pepsin: Influence on the proteolytic and milk-clotting activities and on milk-clotting characteristics. LWT-FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY, v. 76, n. B, SI, p. 351-360, . Citações Web of Science: 2. (14/17782-4, 12/13509-6)

LEITE, THIAGO S.; DE JESUS, ANA LAURA T.; SCHMIELE, MARCIO; TRIBST, ALLINE A. L.; CRISTIANINI, MARCELO. High pressure pressure processing (HPP) of pea starch: Effect on the gelatinization properties. LWT-FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY, v. 76, n. B, SI, p. 361-369, . Citações Web of Science: 1. (15/01570-0, 12/13509-6)

DE CASTRO LEITE JUNIOR, BRUNO RICARDO; LIMA TRIBST, ALLINE ARTIGIANI; GRANT, NICHOLAS J.; YADA, RICKEY Y.; CRISTIANINI, MARCELO. Biophysical evaluation of milk-clotting enzymes processed by high pressure. Food Research International, v. 97, p. 116-122, . Citações Web of Science: 2. (14/17782-4, 12/13509-6, 16/01425-3)

LEITE, THIAGO SOARES; AUGUSTO, PEDRO E. D.; CRISTIANINI, MARCELO. Structural and Rheological Properties of Frozen Concentrated Orange Juice (FCOJ) by Multi-Pass High-Pressure Homogenisation (MP-HPH). INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD PROPERTIES, v. 20, n. 2, p. 2107-2117, . Citações Web of Science: 1. (12/15253-9, 12/17381-4)

OCANHA, G. S.; AUGUSTO, P. E. D.; LEITE, T. S.; CRISTIANINI, M.. Multi-pass high pressure homogenization (MP-HPH) of tomato juice: effect on the rheological properties. INTERNATIONAL FOOD RESEARCH JOURNAL, v. 23, n. 3, p. 1062-1067, . Citações Web of Science: 1. (10/05240-1, 10/05241-8)

DE OLIVEIRA, MIGUEL MEIRELLES; LIMA TRIBST, ALLINE ARTIGIANI; DE CASTRO LEITE JUNIOR, BRUNO RICARDO; DE OLIVEIRA, RAFAEL AUGUSTUS; CRISTIANINI, MARCELO. Effects of high pressure processing on cocoyam, Peruvian carrot, and sweet potato: Changes in microstructure, physical characteristics, starch, and drying rate. INNOVATIVE FOOD SCIENCE & EMERGING TECHNOLOGIES, v. 31, p. 45-53, . Citações Web of Science: 1. (12/13509-6)

LEITE, THIAGO SOARES; AUGUSTO, PEDRO E. D.; CRISTIANINI, MARCELO. Using High Pressure Homogenization (HPH) to Change the Physical Properties of Cashew Apple Juice. FOOD BIOPHYSICS, v. 10, n. 2, p. 169-180, . Citações Web of Science: 18. (10/05240-1, 10/05241-8, 12/17381-4)

FRANCHI, M. A.; TRIBST, A. A. L.; CRISTIANINI, M.. Inactivation of Lactobacillus brevis in Beer Utilizing a Combination of High-Pressure Homogenization and Lysozyme Treatment. JOURNAL OF THE INSTITUTE OF BREWING, v. 117, n. 4, p. 634-638, . Citações Web of Science: 6. (01/06872-2)

AUGUSTO, PEDRO ESTEVES DUARTE; CRISTIANINI, MARCELO. Computational Fluid Dynamics Analysis of Viscosity Influence on Thermal In-Package Liquid Food Process. International Journal of Food Engineering, v. 6, n. 6, . Citações Web of Science: 7. (07/04121-6)

DE CASTRO LEITE JUNIOR, BRUNO RICARDO; LIMA TRIBST, ALLINE ARTIGIANI; RIBEIRO, LUMA ROSSI; CRISTIANI, MARCELO. High pressure processing impacts on the hydrolytic profile of milk coagulants. FOOD BIOSCIENCE, v. 31, . Citações Web of Science: 0. (14/17782-4, 12/13509-6)

RIBEIRO, LUMA ROSSI; DE CASTRO LEITE JUNIO, BRUNO RICARDO; CRISTIANINI, MARCELO. Effect of high-pressure processing on the characteristics of cheese made from ultrafiltered milk: Influence of the kind of rennet. INNOVATIVE FOOD SCIENCE & EMERGING TECHNOLOGIES, v. 50, p. 57-65, . Citações Web of Science: 0. (12/13509-6)

DE CASTRO LEITE JUNIOR, BRUNO RICARDO; LIMA TRIBST, ALLINE ARTIGIANI; YADA, RICKEY Y.; CRISTIANINI, MARCELO. Milk-clotting activity of high pressure processed coagulants: Evaluation at different pH and temperatures and pH influence on the stability. INNOVATIVE FOOD SCIENCE & EMERGING TECHNOLOGIES, v. 47, p. 384-389, . Citações Web of Science: 1. (14/17782-4, 12/13509-6, 16/01425-3)

RIBEIRO, LUMA ROSSI; DE CASTRO LEITE JUNIOR, BRUNO RICARDO; LIMA TRIBST, ALLINE ARTIGIANI; CRISTIANINI, MARCELO. Comparative study of the effect of high pressure processing on the residual activity of milk coagulants in buffer and in ultrafiltered cheese. LWT-FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY, v. 82, p. 1-7, . Citações Web of Science: 3. (12/13509-6)

Publicações acadêmicas

(Referências obtidas automaticamente das Instituições de Ensino e Pesquisa do Estado de São Paulo)

LEITE, Thiago Soares. Frozen concentrated orange juice processed by high pressure homogeneization technology = : Processamento de suco de laranja concentrado e congelado por tecnologia de homogeneização a alta pressão. 2014. Dissertação (Mestrado) - Faculdade de Engenharia de Alimentos. Universidade Estadual de Campinas. (12/17381-4)

JÚNIOR, Bruno Ricardo de Castro Leite. Effect of high isostatic pressure processing on milk-clotting enzymes = Efeito do processamento de alta pressão isostática em enzimas coagulantes do leite. 2017. Tese (Doutorado) – Universidade Estadual de Campinas, Faculdade de Engenharia de Alimentos. (14/17782-4)

JESUS, Ana Laura Tibério de. Processamento de polpa de açaí (Euterpe oleracea Martius) por tecnologia de alta pressão isostática : Açaí pulp (Euterpe oleracea Martius) processing by high isostatic Açaí pulp (Euterpe oleracea Martius) processing by high isostatic. 2017. Tese (Doutorado) – Universidade Estadual de Campinas, Faculdade de Engenharia de Alimentos. (15/01570-0)

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