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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Sub- and supercritical fluid technology applied to food waste processing

Texto completo
Autor(es):
Vigano, Juliane [1] ; da Fonseca Machado, Ana Paula [1] ; Martinez, Julian [1]
Número total de Autores: 3
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Estadual Campinas, Coll Food Engn, DEA FEA Unicamp, BR-13083862 Campinas, SP - Brazil
Número total de Afiliações: 1
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: JOURNAL OF SUPERCRITICAL FLUIDS; v. 96, n. SI, p. 272-286, JAN 2015.
Citações Web of Science: 27
Resumo

Food industries produce annually billions of tons of non-edible residues, which can cause pollution, management and economic problems worldwide. Environment damages such as water, soil and air contamination are global concerns, and are the main reason for the development of different strategies to use agricultural and industrial residues as source of new products. To apply the food wastes, environment-friendly processes are recommendable, in which renewable sources are used and the products do not offer environmental risks. Sub- and supercritical fluid technologies can meet such requirements when using green solvents. This review gives an overview of the potential of food residues as raw materials for the production of nutritionally interesting compounds, chemicals and biofuels. Aiming to recover components from food residues, processes in which sub- and supercritical technologies can be used, in single or combined ways, are discussed. Several applications are reported. (C) 2014 Elsevier B.V. All rights reserved. (AU)

Processo FAPESP: 13/02203-6 - Construção de unidades de extração, formação de partículas e reações químicas com fluidos pressurizados
Beneficiário:Julian Martínez
Linha de fomento: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 14/00372-8 - Extração sequencial de compostos bioativos de subprodutos industriais de maracujá-azedo (Passiflora edulis f. flavicarpa) utilizando fluidos pressurizados
Beneficiário:Juliane Viganó
Linha de fomento: Bolsas no Brasil - Doutorado