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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Guanidine hydrochloride and urea effects upon thermal stability of Glossoscolex paulistus hemoglobin (HbGp)

Texto completo
Autor(es):
Carvalho, Francisco A. O. [1] ; Alves, Fernanda R. [1] ; Carvalho, Jose W. P. [1, 2] ; Tabak, Marcel [1]
Número total de Autores: 4
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Sao Paulo, Inst Quim Sao Carlos, BR-05508 Sao Paulo - Brazil
[2] Univ Estado Mato Grosso, Caceres, MT - Brazil
Número total de Afiliações: 2
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: International Journal of Biological Macromolecules; v. 74, p. 18-28, MAR 2015.
Citações Web of Science: 8
Resumo

Glossoscolex paulistus hemoglobin (HbGp) has a molecular mass of 3600 kDa. It belongs to the hexagonal bilayer hemoglobin class, which consists of highly cooperative respiratory macromolecules found in mollusks and annelids. The present work focusses on oxy-HbGp thermal stability, in the presence of urea and guanidine hydrochloride (GuHCI), monitored by several techniques. Initially, dynamic light scattering data show that the presence of GuHCI induces the protein oligomeric dissociation, followed by a significant 11-fold increase in the hydrodynamic diameter (D-H) values, due to the formation of protein aggregates in solution. In contrast, urea promotes the HbGp oligomeric dissociation, followed by unfolding process at high temperatures, without aggregation. Circular dichroism data show that unfolding critical temperature (T-c) of oxy-HbGp decreases from 57 degrees C, at 0.0 mol/L of the denaturant, to 45 degrees C, in the presence of 3.5 mol/L of urea, suggesting the reduction of HbGp oligomeric stability. Moreover, differential scanning calorimetry results show that at lower GuHC1 concentrations, some thermal stabilization of the hemoglobin is observed, whereas at higher concentrations, the reduction of stability takes place. Besides, HbGp is more stable in the presence of urea when compared with the guanidine effect, as deduced from the differences in the concentration range of denaturants. (C) 2014 Elsevier B.V. All rights reserved. (AU)

Processo FAPESP: 11/09863-6 - Análise da interação da hemoglobina extracelular gigante de Glossoscolex paulistus (HbGp) com surfactantes iônicos por calorimetria de titulação isotérmica
Beneficiário:Fernanda Rosa Alves
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Pós-Doutorado
Processo FAPESP: 13/09349-6 - Estabilidade térmica e cinética da hemoglobina extracelular gigante de Glossoscolex paulistus (HbGp): efeitos de surfactantes, sais, ureia, do estado de oxidação do ferro do heme e do pH do meio.
Beneficiário:José Wilson Pires Carvalho
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Pós-Doutorado
Processo FAPESP: 13/09829-8 - Estudos biofísicos e estruturais da hemoglobina extracelular de Glossoscolex paulistus, e das suas subunidades monômero d e dodecâmero (abcd)3.
Beneficiário:Francisco Adriano de Oliveira Carvalho
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Pós-Doutorado