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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Cheese lipid profile using direct imprinting in glass surface mass spectrometry

Texto completo
Autor(es):
Damario, Natalia [1] ; de Oliveira, Diogo N. [1] ; Ferreira, Monica S. [1] ; Delafiori, Jeany [1] ; Catharino, Rodrigo R. [1]
Número total de Autores: 5
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Estadual Campinas, Sch Pharmaceut Sci, Innovare Biomarkers Lab, BR-13083877 Campinas, SP - Brazil
Número total de Afiliações: 1
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: ANALYTICAL METHODS; v. 7, n. 6, p. 2877-2880, 2015.
Citações Web of Science: 1
Resumo

Cheeses have always been targeted for frauds. Among the most common is the adulteration of highly-priced milk (goat and sheep) with less valuable cow milk, which is sold as a raw material for the cheese industry. The need for sensitive techniques to assess authenticity encourages the development and improvement of analytical methods. Herein we present an approach employing Direct Imprinting in Glass Surface Mass Spectrometry (DIGS-MS) for qualitative cheese analysis in a MALDI instrument, featuring easy sample preparation and fast data acquisition/interpretation. It is possible to readily identify complex lipids in different types of cheese, associating them as potential quality markers. Controlling productive stages may also be feasible using this technology by integrating analytical and statistical data, resulting in a powerful combination for sample discrimination based on lipid profiles. This approach presents great signal cleanliness in mass spectra, with easy data workup and interpretation. (AU)

Processo FAPESP: 14/00084-2 - Identificação de adulterações e determinação simultânea de nutrientes e contaminantes em alimentos por análise direta em espectrometria de massas e imagem
Beneficiário:Diogo Noin de Oliveira
Linha de fomento: Bolsas no Brasil - Doutorado
Processo FAPESP: 11/50400-0 - Metabolismo energético, estado redox e funcionalidade mitocondrial na morte celular e em desordens cardiometabólicas e neurodegenerativas
Beneficiário:Aníbal Eugênio Vercesi
Linha de fomento: Auxílio à Pesquisa - Temático