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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Recent approaches for on-line analysis of residues and contaminants in food matrices: A review

Texto completo
Autor(es):
Barreiro, Juliana Cristina [1] ; Luiz, Anderson Luigi [1] ; Fernandes Maciel, Suellen Cristiane [1] ; Soares Maciel, Edvaldo Vasconcelos [1] ; Lancas, Fernando Mauro [1]
Número total de Autores: 5
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Sao Paulo, Inst Chem Sao Carlos, BR-13560390 Sao Carlos, SP - Brazil
Número total de Afiliações: 1
Tipo de documento: Artigo de Revisão
Fonte: JOURNAL OF SEPARATION SCIENCE; v. 38, n. 10, p. 1721-1732, MAY 2015.
Citações Web of Science: 12
Resumo

This review highlights recent developments for on-line determination of residues and contaminants in complex matrices such as food samples. This involves the on-line coupling of a sample preparation technique (as the first dimension) with a chromatographic system (second dimension), usually followed by mass spectrometry. Although frequently treated as quite distinct techniques, the role of all devices utilized as the first dimension in this approach aims to decrease the sample complexity while eliminating as much as possible the matrix contaminants to facilitate the qualitative and quantitative determination of the compounds of interest. This review will focus on the following techniques as the first dimension: (i) on-line solid-phase extraction; (ii) in-tube solid-phase microextraction; (iii) matrix solid-phase dispersion; and (iv) turbulent flow chromatography. The second dimension is usually performed using a chromatographic column to isolate the analyte(s) of interest for further mass spectrometry determination. A description of the basis of this on-line approach and its distinct set up possibilities is presented, which is followed by a critical review of the literature covering this subject in the last ten years (focusing on the last five years) with emphasis on the analysis of residue and contaminants in food samples. (AU)

Processo FAPESP: 05/59360-0 - Miniaturização de instrumentação analítica para técnicas de separação: do preparo de amostra a impressão do resultado
Beneficiário:Fernando Mauro Lanças
Linha de fomento: Auxílio à Pesquisa - Temático
Processo FAPESP: 07/03844-4 - Análise simultânea de multi-resíduos de antibióticos em água e sedimentos por extração sorptiva em barra no modo headspace com derivatização "in situ" acoplado a GC/MS
Beneficiário:Paulo Clairmont Feitosa de Lima Gomes
Linha de fomento: Bolsas no Brasil - Doutorado Direto