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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Safety, beneficial and technological properties of Enterococcus faecium isolated from Brazilian cheeses

Texto completo
Autor(es):
Olbrich dos Santos, Karina Maria [1, 2] ; Silva Vieira, Antonio Diogo [2, 3] ; Salles, Hevila Oliveira [2] ; Oliveira, Jacqueline da Silva [2] ; Costa Rocha, Cintia Renata [4] ; Borges, Maria de Fatima [5] ; Bruno, Laura Maria [5] ; de Melo Franco, Bernadette Dora Gombossy [3] ; Todorov, Svetoslav Dimitrov [3]
Número total de Autores: 9
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Empresa Brazileira Pesquisa Agropecuaria Agroind, Rio De Janeiro - Brazil
[2] Empresa Brazileira Pesquisa Agropecuaria Caprinos, Sobral, CE - Brazil
[3] Univ Sao Paulo, Fac Ciencias Farmaceut, Lab Microbiol Alimentos, Sao Paulo, SP - Brazil
[4] Univ Fed Pernambuco, Lab Imunopatol Keizo Asami, Dept Bioquim, Recife, PE - Brazil
[5] Empresa Brazileira Pesquisa Agropecuaria Agroind, Fortaleza, Ceara - Brazil
Número total de Afiliações: 5
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Brazilian Journal of Microbiology; v. 46, n. 1, p. 237-249, MAY 2015.
Citações Web of Science: 15
Resumo

This study aimed to characterize the safety and technological properties of Enterococcus faecium strains isolated from Brazilian Coalho cheeses. High levels of co-aggregation were observed between Enterococcus faecium strains EM485 and EM925 and both Escherichia coli and Clostridium perfringens. Both strains presented low levels of hydrophobicity. E. faecium EM485 and EM925 were both able to grow in the presence of 0.5% of the sodium salts of taurocholic acid (TC), taurodeoxycholic acid (TDC), glycocholic acid (GC), and glycodeoxycholic acid (GDC), although they showed the ability to deconjugate only GDC and TDC. Both strains showed good survival when exposed to conditions simulating the gastro intestinal tract (GIT). When tested for the presence of virulence genes, only tyrosine decarboxylase and vancomycin B generated positive PCR results. (AU)

Processo FAPESP: 12/11571-6 - Compreendendo o mecanismo de ação de bacteriocinas de bactérias láticas contra Listeria monocytogenes em alimentos
Beneficiário:Bernadette Dora Gombossy de Melo Franco
Linha de fomento: Auxílio à Pesquisa - Pesquisador Visitante - Internacional