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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Physicochemical Properties of Maranta (Maranta arundinacea L.) Starch

Texto completo
Autor(es):
Valencia, German Ayala [1] ; Freitas Moraes, Izabel Cristina [1] ; Lourenco, Rodrigo Vinicius [1] ; Barbosa Bittante, Ana M. Q. [1] ; do Amaral Sobral, Paulo Jose [1]
Número total de Autores: 5
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Sao Paulo, Fac Anim Sci & Food Engn, Dept Food Engn, BR-13635900 Pirassununga, SP - Brazil
Número total de Afiliações: 1
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD PROPERTIES; v. 18, n. 9, p. 1990-2001, 2015.
Citações Web of Science: 6
Resumo

Maranta (Maranta arundinacea L.) can be considered as a non-conventional raw material for starch. The objective of this work was to characterize the maranta starch. These starch granules had spherical and elongated geometries with average size of 56.60 mu m. The maranta starch presented B-type crystal, revealed by x-ray spectra, and gelatinization temperature of 65.5 degrees C as determined by thermal (differential scanning calorimetry) analysis. Maranta starch suspensions have a pseudoplastic behavior which was well described using a power law model. Storage and loss moduli increased drastically during gelatinization process, corroborating with differential scanning calorimetry results. In general, maranta starch could have numerous applications in the food industry. (AU)

Processo FAPESP: 12/24047-3 - Propriedades físicas de filmes a base de biopolímeros reforçados com laponita
Beneficiário:Germán Ayala Valencia
Linha de fomento: Bolsas no Brasil - Doutorado
Processo FAPESP: 13/07914-8 - FoRC - Centro de Pesquisa em Alimentos
Beneficiário:Bernadette Dora Gombossy de Melo Franco
Linha de fomento: Auxílio à Pesquisa - Centros de Pesquisa, Inovação e Difusão - CEPIDs