Busca avançada
Ano de início
Entree
(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Bicolored display of Miconia albicans fruits: Evaluating visual and physiological functions of fruit colors

Texto completo
Autor(es):
de Camargo, Maria Gabriela G. [1] ; Schaefer, H. Martin [2] ; Habermann, Gustavo [3] ; Cazetta, Eliana [4] ; Soares, Natalia Costa [1] ; Morellato, Leonor Patricia C. [1]
Número total de Autores: 6
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Estadual Paulista, Dept Bot, Lab Fenol, Grp Fenol & Dispersao Sementes, BR-13506900 Rio Claro, SP - Brazil
[2] Univ Freiburg, Fac Biol, Dept Evolutionary Biol & Anim Ecol, D-79104 Freiburg - Germany
[3] Univ Estadual Paulista, Inst Biociencias, Dept Bot, BR-13506900 Rio Claro, SP - Brazil
[4] Univ Estadual Santa Cruz, Dept Ciencias Biol, BR-45662900 Ilheus, BA - Brazil
Número total de Afiliações: 4
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: AMERICAN JOURNAL OF BOTANY; v. 102, n. 9, p. 1453-1461, SEP 2015.
Citações Web of Science: 3
Resumo

PREMISE OF THE STUDY: Most bird-dispersed fruits are green when unripe and become colored and conspicuous when ripe, signaling that fruits are ready to be consumed and dispersed. The color pattern for fruits of Miconia albicans (Melastomataceae), however, is the opposite, with reddish unripe and green ripe fruits. We (1) verified the maintenance over time of its bicolored display, (2) tested the communicative function of unripe fruits, (3) tested the photoprotective role of anthocyanins in unripe fruits, and (4) verified whether green ripe fruits can assimilate carbon. METHODS: Using a paired experiment, we tested whether detection of ripe fruits was higher on infructescences with unripe and ripe fruits compared with infructescences with only ripe fruits. We also measured and compared gas exchange, chlorophyll a fluorescence, and heat dissipation of covered (to prevent anthocyanin synthesis) and uncovered ripe and unripe fruits. KEY RESULTS: Although the bicolored display was maintained over time, unripe fruits had no influence on bird detection and removal of ripe fruits. Ripe and unripe fruits did not assimilate CO2, but they respired instead. CONCLUSIONS: Since the communicative function of unripe fruits was not confirmed, seed dispersers are unlikely to select the display with bicolored fruits. Because of the absence of photosynthetic activity in ripe and unripe fruits and enhanced photoprotective mechanisms in ripe fruits rather than in unripe fruits, we could not confirm the photoprotective role of anthocyanins in unripe fruits. As an alternative hypothesis, we suggest that the bicolored fruit display could be an adaptation to diversify seed dispersal vectors instead of restricting dispersal to birds and that anthocyanins in unripe fruits may have a defense role against pathogens. (AU)

Processo FAPESP: 07/59779-6 - Estudo comparativo da diversidade e da fenologia reprodutiva e vegetativa entre borda e interior num fragmento de Cerrado em Itirapina, São Paulo
Beneficiário:Leonor Patricia Cerdeira Morellato
Linha de fomento: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 12/19827-0 - Padrões sazonais na produção, composição química, cor e contraste dos frutos no cerrado
Beneficiário:Maria Gabriela Gutierrez de Camargo
Linha de fomento: Bolsas no Exterior - Estágio de Pesquisa - Doutorado
Processo FAPESP: 10/01762-3 - Padrões de frutificação e diversidade na produção, cor e composição química de frutos do cerrado: uma visão integrada
Beneficiário:Maria Gabriela Gutierrez de Camargo
Linha de fomento: Bolsas no Brasil - Doutorado
Processo FAPESP: 09/54208-6 - EMU: Laboratório Multiusuário Centralizado do Núcleo de Estudos em Biodiversidade da UNESP
Beneficiário:Célio Fernando Baptista Haddad
Linha de fomento: Auxílio à Pesquisa - Programa Equipamentos Multiusuários
Processo FAPESP: 10/51307-0 - Diversidade florística e padrões sazonais dos campos rupestres e cerrado
Beneficiário:Leonor Patricia Cerdeira Morellato
Linha de fomento: Auxílio à Pesquisa - Parceria para Inovação Tecnológica - PITE
Processo FAPESP: 10/52113-5 - E-fenologia: aplicação de novas tecnologias para monitorar a fenologia e mudanças climáticas nos trópicos
Beneficiário:Leonor Patricia Cerdeira Morellato
Linha de fomento: Auxílio à Pesquisa - Programa de Pesquisa sobre Mudanças Climáticas Globais - Regular