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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Antioxidants, quinone reductase inducers and acetylcholinesterase inhibitors from Spondias tuberosa fruits

Texto completo
Autor(es):
Zeraik, Maria Luiza [1] ; Queiroz, Emerson Ferreira [2] ; Marcourt, Laurence [2] ; Ciclet, Olivier [2] ; Castro-Gamboa, Ian [1] ; Siqueira Silva, Dulce Helena [1] ; Cuendet, Muriel [2] ; Bolzani, Vanderlan da Silva [1] ; Wolfender, Jean-Luc [2]
Número total de Autores: 9
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Sao Paulo State Univ UNESP, Inst Chem, Dept Organ Chem, Nucleus Bioassays Biosynth & Ecophysiol Nat Prod, POB 355, BR-14800900 Sao Paulo - Brazil
[2] Univ Lausanne, Univ Geneva, Sch Pharmaceut Sci, CH-1211 Geneva 4 - Switzerland
Número total de Afiliações: 2
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Journal of Functional Foods; v. 21, p. 396-405, MAR 2016.
Citações Web of Science: 12
Resumo

The methanolic extract of umbu (Spondias tuberosa) presented high antioxidant activities in the DPPH, ABTS and ORAC assays, as well as acetylcholinesterase (AChE) inhibition activity. The dichloromethane extract exhibited cancer chemopreventive activity, with a quinone reductase induction in Hepa1c1c7 cells. The localization of the active compounds was performed by HPLC activity-based profiling, and preliminary structural information was obtained by HPLC-PAD-ESI-MS and UHPLC-TOF-HAMS. The main constituents from the methanolic extract were efficiently isolated in a single step by preparative MPLC-UV. Two new natural products were identified, together with five known compounds. The structures of the compounds were elucidated by 2D NMR and ESI-HRMS. The dichloromethane extract was fractionated by SPE and by semi-preparative HPLC-UV-ELSD. Using this approach, one anacardic acid derivative was isolated. However, this compound was not responsible for QR induction. This study highlights the potential of umbu as an active ingredient for functional food formulations. (C) 2015 Elsevier Ltd. All rights reserved. (AU)

Processo FAPESP: 11/03017-6 - Produtos naturais oriundos de plantas do Cerrado e Mata Atlântica, modelos potenciais e úteis para identificar protótipos com ação oxidante em neutrófilos e enzima mieloperoxidase (MPO)
Beneficiário:Maria Luiza Zeraik
Linha de fomento: Bolsas no Brasil - Pós-Doutorado
Processo FAPESP: 13/07600-3 - CIBFar - Centro de Inovação em Biodiversidade e Fármacos
Beneficiário:Glaucius Oliva
Linha de fomento: Auxílio à Pesquisa - Centros de Pesquisa, Inovação e Difusão - CEPIDs
Processo FAPESP: 10/52327-5 - Prospecção de moléculas bioativas e estudo de variabilidade infra-específica em plantas e microorganismos endófitos do cerrado e caatinga: contribuição para o conhecimento e uso sustentável da biodiversidade brasileira
Beneficiário:Vanderlan da Silva Bolzani
Linha de fomento: Auxílio à Pesquisa - Programa BIOTA - Regular