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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Characteristics of carcass and meat of heifers finished on pasture amended with different supplement frequency and soybean oil source

Texto completo
Autor(es):
Santana, Marcia C. A. [1] ; Messana, Juliana D. [1, 2] ; Fiorentini, Giovani [1] ; Lage, Josiane F. [1] ; Dian, Paulo H. M. [1] ; Canesin, Roberta C. [1] ; Reis, Ricardo A. [1, 2] ; Berchielli, Telma T. [1, 2]
Número total de Autores: 8
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Sao Paulo State Univ Unesp, Dept Anim Sci, Sch Agr & Vet Sci, BR-14884900 Jaboticabal, SP - Brazil
[2] Univ Fed Vicosa, CA, INCT, Dept Anim Sci, BR-36570000 Vicosa, MG - Brazil
Número total de Afiliações: 2
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: CANADIAN JOURNAL OF ANIMAL SCIENCE; v. 98, n. 1, p. 32-43, MAR 2018.
Citações Web of Science: 0
Resumo

Our objective was to investigate the effects of supplements with soybean oil source, administered either daily or three times per week, on meat quality and carcass characteristics of heifers finished on pasture. Forty-two crossbred heifers aged 17 +/- 3 mo with an initial mean body weight (BW) of 297.1 +/- 13.5 kg were selected for pasture finishing. The animals were randomly assigned to six treatments. Each treatment consisted of two feeding frequencies, daily (DAI; seven times per week, supplemented at 0.75% BW) or alternating (MWF; three times per week, on Monday, Wednesday, and Friday, supplemented at 1.75% BW on each day), and three different soybean oil sources: soybean oil (SO), rumen-protected fat (RPF), and whole soybean (WS). There was no interaction (P > 0.05) between the feeding frequencies and soybean oil source on meat quality and carcass characteristics. Supplements with WS resulted in a greater C18:0 concentration in the longissimus muscle compared with those with SO or RPF (P = 0.02). Supplements with SO increased the rumenic acid deposition, the total monounsaturated fatty acids, and the monounsaturated: saturated fatty acids ratio (P < 0.05). We conclude that reduction in the supplementation frequency does not alter the carcass and meat quality traits. (AU)

Processo FAPESP: 07/53733-4 - Avaliação de fontes lipídicas na terminação de novilhas mestiças em pastejo e confinamento
Beneficiário:Telma Teresinha Berchielli
Linha de fomento: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 13/02418-2 - Estudo meta-analítico das respostas da adição de fontes lipídicas na qualidade da carne de bovinos de corte terminados em pasto ou confinamento
Beneficiário:Giovani Fiorentini
Linha de fomento: Bolsas no Brasil - Pós-Doutorado
Processo FAPESP: 14/09033-1 - Meta-análise dos efeitos de dietas com lipídios, glicerina e da associação de ambos na fermentação ruminal e eficiência alimentar de bovinos de corte em pasto ou confinamento
Beneficiário:Juliana Duarte Messana
Linha de fomento: Bolsas no Brasil - Pós-Doutorado