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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Tilapia fish microbial spoilage monitored by a single optical gas sensor

Texto completo
Autor(es):
Semeano, Ana T. S. [1, 2] ; Maffei, Daniele F. [3] ; Palma, Susana [2] ; Li, Rosamaria W. C. [1] ; Franco, Bernadette D. G. M. [3] ; Roque, Ana C. A. [2] ; Gruber, Jonas [1]
Número total de Autores: 7
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Sao Paulo, Inst Quim, Dept Quim Fundamental, Av Prof Lineu Prestes 748, BR-05508000 Sao Paulo, SP - Brazil
[2] Univ Nova Lisboa, Fac Ciencias & Tecnol, Dept Quim, UCIBIO, P-2829516 Caparica - Portugal
[3] Univ Sao Paulo, Fac Ciencias Farmaceut, Dept Alimentos & Nutr Expt, Food Res Ctr, Av Prof Lineu Prestes 580, BR-05508000 Sao Paulo, SP - Brazil
Número total de Afiliações: 3
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: FOOD CONTROL; v. 89, p. 72-76, JUL 2018.
Citações Web of Science: 6
Resumo

As consumption of fish and fish-based foods increases, non-destructive monitoring of fish freshness also becomes more prominent. Fish products are very perishable and prone to microbiological growth, not always easily detected by organoleptic evaluation. The analysis of the headspace of fish specimens through gas sensing is an interesting approach to monitor fish freshness. Here we report a gas sensing method for monitoring Tilapia fish spoilage based on the application of a single gas sensitive gel material coupled to an optical electronic nose. The optical signals of the sensor and the extent of bacterial growth were followed over time, and results indicated good correlation between the two determinations, which suggests the potential application of this simple and low cost system for Tilapia fish freshness monitoring. (C) 2018 The Author(s). Published by Elsevier Ltd. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license. (AU)

Processo FAPESP: 13/07914-8 - FoRC - Centro de Pesquisa em Alimentos
Beneficiário:Bernadette Dora Gombossy de Melo Franco
Linha de fomento: Auxílio à Pesquisa - Centros de Pesquisa, Inovação e Difusão - CEPIDs
Processo FAPESP: 16/09601-5 - Aplicação de ferramentas de microbiologia preditiva e de Avaliação Quantitativa de Risco Microbiológico para estimar o impacto à saúde devido ao consumo de hortaliças orgânicas, com foco em Salmonella spp
Beneficiário:Daniele Fernanda Maffei
Linha de fomento: Bolsas no Brasil - Pós-Doutorado