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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

The isolation of pentose-assimilating yeasts and their xylose fermentation potential

Texto completo
Autor(es):
Martins, Gisele Marta [1] ; Bocchini-Martins, Daniela Alonso [2] ; Bezzerra-Bussoli, Carolina [1] ; Pagnocca, Fernando Carlos [3] ; Boscolo, Mauricio [1] ; Monteiro, Diego Alves [1] ; da Silva, Roberto [1] ; Gomes, Eleni [1]
Número total de Autores: 8
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Estadual Paulista, UNESP, Inst Pesquisa Bioenergia IPBen, Lab Microbiol Aplicada, Sao Jose Do Rio Preto, SP - Brazil
[2] Univ Estadual Paulista, UNESP, Inst Quim, Araraquara, SP - Brazil
[3] Univ Estadual Paulista, UNESP, Ctr Estudos Insetos Sociais Ceis, Rio Claro, SP - Brazil
Número total de Afiliações: 3
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Brazilian Journal of Microbiology; v. 49, n. 1, p. 162-168, JAN-MAR 2018.
Citações Web of Science: 7
Resumo

For the implementation of cellulosic ethanol technology, the maximum use of lignocellulosic materials is important to increase efficiency and to reduce costs. In this context, appropriate use of the pentose released by hemicellulose hydrolysis could improve de economic viability of this process. Since the Saccharomyces cerevisiae is unable to ferment the pentose, the search for pentose-fermenting microorganisms could be an alternative. In this work, the isolation of yeast strains from decaying vegetal materials, flowers, fruits and insects and their application for assimilation and alcoholic fermentation of xylose were carried out. From a total of 30 isolated strains, 12 were able to assimilate 30 g L-1 of xylose in 120 h. The strain Candida tropicalis S4 produced 6 g L-1 of ethanol from 56 g L-1 of xylose, while the strain C. tropicalis E2 produced 22 g L-1 of xylitol. The strains Candida oleophila G10.1 and Metschnikowia koreensis G18 consumed significant amount of xylose in aerobic cultivation releasing non-identified metabolites. The different materials in environment were source for pentose-assimilating yeast with variable metabolic profile. (C) 2017 Published by Elsevier Editora Ltda. on behalf of Sociedade Brasileira de Microbiologia. (AU)

Processo FAPESP: 10/12624-0 - Aplicação de métodos físico-químicos e enzimáticos na sacarificação do bagaço de cana: estudos de microrganismos, processos fermentativos relacionados e métodos de hidrólise
Beneficiário:Eleni Gomes
Linha de fomento: Auxílio à Pesquisa - Temático