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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Isolation and molecular characterization of Arcobacte butzleri and Arcobacter cryaerophilus from the pork production chain in Brazil

Texto completo
Autor(es):
Gobbi, Debora D. S. [1] ; Spindola, Maria G. [1] ; Moreno, Luisa Z. [1] ; Matajira, Carlos E. C. [1] ; Oliveira, Maria G. X. [1] ; Paixao, Renata [1] ; Ferreira, Thais S. P. [1] ; Moreno, Andrea M. [1]
Número total de Autores: 8
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Sao Paulo, Fac Med Vet & Zootecnia, Lab Sanidade Suina, Lab Epidemiol Mol & Resistencia Antimicrobianos, Cidade Univ, BR-05508270 Sao Paulo, SP - Brazil
Número total de Afiliações: 1
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Pesquisa Veterinária Brasileira; v. 38, n. 3, p. 393-399, MAR 2018.
Citações Web of Science: 1
Resumo

Arcobacter is an emerging zoonotic pathogen, and the major transmission routes to humans are the handling or consumption of contaminated raw/undercooked food products of animal origin, water and seafood. The isolation and identification of Arcobacter species are not routine in clinical laboratories; therefore, its true incidence in human infections may be underestimated. The present study aimed to isolate and characterize Arcobacter from carcasses and fecal samples collected at swine slaughterhouses and from meat markets in Sao Paulo State, Brazil. The isolates were identified using multiplex-PCR to differentiate the species and analyzed by single-enzyme amplified fragment length polymorphism (SE-AFLP). Arcobacter spp. were isolated from 73.0% of swine carcasses, 4% of fecal samples and 10% of pork samples. A. butzleri was the most prevalent species identified, followed by A. cryaerophilus. Interestingly, the carcasses presented higher frequency of A. butzleri isolation, whereas only A. cryaerophilus was isolated from fecal samples. SE-AFLP enabled the characterization of A. butzleri and A. cryaerophilus into 51 and 63 profiles, respectively. The great genetic heterogeneity observed for both species corroborates previous reports. This study confirms the necessity for a standard isolation protocol and the improvement of molecular tools to further elucidate Arcobacter epidemiology. (AU)

Processo FAPESP: 10/17043-6 - Caracterização fenotipica e genotípica de isolados de Arcobacter spp. provenientes de suínos
Beneficiário:Debora Dirani Sena de Gobbi
Linha de fomento: Bolsas no Brasil - Doutorado
Processo FAPESP: 07/01636-5 - Isolamento e caracterização de amostras de Arcobacter spp em sistemas intensivos de produção de suínos e abatedouros
Beneficiário:Debora Dirani Sena de Gobbi
Linha de fomento: Bolsas no Brasil - Mestrado
Processo FAPESP: 10/13650-5 - Caracterização de isolados de Arcobacter spp. provenientes de suínos através do polimorfismo de comprimento de fragmentos amplificados (AFLP)
Beneficiário:Maria Garcia Spindola
Linha de fomento: Bolsas no Brasil - Iniciação Científica