Air Diffusion of Aroma-Active Components from Crud... - BV FAPESP
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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Air Diffusion of Aroma-Active Components from Crude Citrus Essential Oils and Their Extract Phases Obtained by Solvent Extraction

Texto completo
Autor(es):
Goncalves, Daniel [1] ; Costa, Patricia [2] ; Bejar, Caroline L. [3] ; Bocquet, Agathe [3] ; Rodrigues, Christianne E. C. [1] ; Rodrigues, Alirio E. [2]
Número total de Autores: 6
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Sao Paulo, Dept Food Engn ZEA FZEA, Separat Engn Lab LES, BR-13635900 Pirassununga, SP - Brazil
[2] Univ Porto, LSRE LCM, Fac Engn, P-4099002 Porto - Portugal
[3] IUT Lyon 1, Univ Lyon, F-69622 Lyon - France
Número total de Afiliações: 3
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Industrial & Engineering Chemistry Research; v. 57, n. 16, p. 5670-5679, APR 25 2018.
Citações Web of Science: 3
Resumo

Citrus essential oils' (CEOs') quality has been enhanced by solvent extraction, aiming at both the recovery of extract phases enriched on oxygenated compounds and maintenance of the typical citrus aroma. The air diffusion of aroma-active compounds found in crude CEOs, orange and acid lime, and their extract phases obtained by liquid liquid extraction using hydroalcoholic solvents were thus evaluated. Experimental assays were conducted in a diffusion tube, where lower odor intensities were related to longer distances from the liquid mixture. Terpenes were mainly responsible for crude CEOs and orange extract phase aroma due to their high concentration in the vapor phase, while citral exhibited higher odor intensity in a region close to the acid lime extract phase. Finally, diffusion profiles simulated by COMSOL software fit well with those experimentally obtained, mainly for terpenes from crude CEOs. (AU)

Processo FAPESP: 13/11150-3 - Fracionamento de óleos essenciais cítricos utilizando etanol com diferentes níveis de hidratação como solventes: equilíbrio de fases, propriedades físicas e extração em equipamento contínuo
Beneficiário:Daniel Gonçalves
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Doutorado
Processo FAPESP: 15/06162-8 - Predição das características aromatizantes das fases provenientes do fracionamento de óleos essenciais cítricos utilizando misturas de etanol e água como solventes
Beneficiário:Daniel Gonçalves
Modalidade de apoio: Bolsas no Exterior - Estágio de Pesquisa - Doutorado