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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Coupling of high-intensity ultrasound and mechanical stirring for producing food emulsions at low-energy densities

Texto completo
Autor(es):
Silva, Eric Keven [1] ; Leticia, Ana [1] ; Costa, Rodrigues [1] ; Gomes, Andresa [1] ; Bargas, Matheus A. [1] ; Cunha, Rosiane L. [1] ; Meireles, M. Angela A. [1]
Número total de Autores: 7
Afiliação do(s) autor(es):
[1] UNICAMP Univ Campinas, FEA Sch Food Engn, DEA Dept Food Engn, Rua Monteiro Lobato 80, BR-13083862 Campinas, SP - Brazil
Número total de Afiliações: 1
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: ULTRASONICS SONOCHEMISTRY; v. 47, p. 114-121, OCT 2018.
Citações Web of Science: 2
Resumo

In this study, coupling of ultrasound (US) device and rotor-stator (RS), operating at low-energy densities, was studied as an alternative process to individual US and RS to produce modified starch-stabilized oil-in-water emulsions, as well as its potential use to encapsulate eugenol. To this aim, a full factorial design was employed to evaluate the effects of the US nominal power (0, 360 and 720 W) and RS nominal power (0, 150 and 300 W) on the physical properties, encapsulation efficiency and kinetic stability of emulsions produced. Firstly, the action of modified starch and eugenol onto interface oil-water was evaluated. The emulsifier was rapidly adsorbed on the interface water-sunflower oil reducing the interfacial tension from 25 to 16 mN/m, while eugenol did not show surface activity. The increase of energy density, in general, resulted in droplet size reduction, indicating the relevant role of the forces involved in the droplet breakup on emulsion stability. Coupling was more efficient on the droplets breakup producing smaller droplet size with narrower size distribution. While the coupled system work during 5 min for an energy density of 583 J/mL, the corresponding emulsification time for operating singly US and RS were 7.09 min and 17.04 min, respectively. Therefore, the main advantage associate to coupled process is the reduction of processing time to produce an emulsion with better kinetic stability. (AU)

Processo FAPESP: 09/54137-1 - EMUS: aquisição de um analisador de distribuição de tamanho de partículas, um medidor de potencial zeta, um spray dryer e um sistema de cromatografia líquida de ultra alta pressão / espectrômetro de massa
Beneficiário:Miriam Dupas Hubinger
Linha de fomento: Auxílio à Pesquisa - Programa Equipamentos Multiusuários
Processo FAPESP: 17/11641-8 - Pasteurização não-térmica de suco de maçã funcional enriquecido com extrato de raízes de ginseng brasileiro (Pfaffia glomerata) utilizando tecnologia supercrítica
Beneficiário:Matheus Angelo Bargas
Linha de fomento: Bolsas no Brasil - Iniciação Científica
Processo FAPESP: 15/22226-6 - Esterilização de alimentos líquidos utilizando tecnologia supercrítica
Beneficiário:Eric Keven Silva
Linha de fomento: Bolsas no Brasil - Pós-Doutorado
Processo FAPESP: 07/58017-5 - Micro e nano emulsões alimentícias: estudo reo-optico e de estabilidade
Beneficiário:Rosiane Lopes da Cunha
Linha de fomento: Auxílio à Pesquisa - Regular