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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Opinion on the Hurdles and Potential Health Benefits in Value-Added Use of Plant Food Processing By-Products as Sources of Phenolic Compounds

Texto completo
Autor(es):
de Camargo, Adriano Costa [1, 2, 3, 4] ; Schwember, Andres R. [3] ; Parada, Roberto [3] ; Garcia, Sandra [4] ; Marostica Junior, Mario Roberto [5] ; Franchin, Marcelo [6] ; Bismara Regitano-d'Arce, Marisa Aparecida [1] ; Shahidi, Fereidoon [2]
Número total de Autores: 8
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Sao Paulo, Luiz de Queiroz Coll Agr, Dept Agrifood Ind Food & Nutr, BR-13418900 Piracicaba, SP - Brazil
[2] Mem Univ Newfoundland, Dept Biochem, St John, NF A1B 3X9 - Canada
[3] Pontificia Univ Catolica Chile, Fac Agron & Ingn Forestal, Dept Ciencias Vegetales, Casilla 306-22, Santiago - Chile
[4] Univ Estadual Londrina, Dept Food Sci & Technol, BR-86051990 Londrina, Parana - Brazil
[5] Univ Campinas UNICAMP, Dept Food & Nutr, BR-13083862 Campinas, SP - Brazil
[6] Univ Estadual Campinas, Piracicaba Dent Sch, Dept Physiol Sci, BR-13414903 Piracicaba, SP - Brazil
Número total de Afiliações: 6
Tipo de documento: Artigo de Revisão
Fonte: INTERNATIONAL JOURNAL OF MOLECULAR SCIENCES; v. 19, n. 11 NOV 2018.
Citações Web of Science: 7
Resumo

Plant foods, their products and processing by-products are well recognized as important sources of phenolic compounds. Recent studies in this field have demonstrated that food processing by-products are often richer sources of bioactive compounds as compared with their original feedstock. However, their final application as a source of nutraceuticals and bioactives requires addressing certain hurdles and challenges. This review discusses recent knowledge advances in the use of plant food processing by-products as sources of phenolic compounds with special attention to the role of genetics on the distribution and biosynthesis of plant phenolics, as well as their profiling and screening, potential health benefits, and safety issues. The potentialities in health improvement from food phenolics in animal models and in humans is well substantiated, however, considering the emerging market of plant food by-products as potential sources of phenolic bioactives, more research in humans is deemed necessary. (AU)

Processo FAPESP: 16/15563-9 - Caracterização de novos alvos farmacológicos e estudo da atividade de uma 4-fenil cumarina na diferenciação de linfócitos Th17 no desenvolvimento da doença periodontal
Beneficiário:Marcelo Franchin
Linha de fomento: Bolsas no Brasil - Pós-Doutorado
Processo FAPESP: 15/50333-1 - Cobra: nova plataforma de descoberta de compostos para identificação rápida e de baixo custo de bioativo com efeitos benéficos originários de plantas brasileiras
Beneficiário:Glaucia Maria Pastore
Linha de fomento: Auxílio à Pesquisa - Temático
Processo FAPESP: 15/00336-4 - Extração assistida por enzimas aplicada a compostos fenólicos insolúveis de subprodutos da uva: potencial antioxidante e bioativide
Beneficiário:Adriano Costa de Camargo
Linha de fomento: Bolsas no Exterior - Estágio de Pesquisa - Doutorado
Processo FAPESP: 12/17683-0 - Radiação gama como ferramenta de segurança microbiológica em resíduos agroindustriais e seu efeito nas propriedades antioxidantes avaliadas por testes in vitro e sistemas modelo
Beneficiário:Adriano Costa de Camargo
Linha de fomento: Bolsas no Brasil - Doutorado