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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Exploring oyster mushroom (Pleurotus ostreatus) substrate preparation by varying phase I composting time: changes in bacterial communities and physicochemical composition of biomass impacting mushroom yields

Texto completo
Autor(es):
Vieira, F. R. [1, 2] ; Pecchia, J. A. [1] ; Segato, F. [3] ; Polikarpov, I. [4]
Número total de Autores: 4
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Penn State Univ, Dept Plant Pathol & Environm Microbiol, University Pk, PA 16802 - USA
[2] Univ Estadual Paulista, Dept Engn Rural, Botucatu, SP - Brazil
[3] Univ Sao Paulo, Dept Biotecnol, Escola Engn Lorena, Lorena, SP - Brazil
[4] Univ Sao Paulo, Dept Fis & Ciencias Interdiciplinares, Inst Fis Sao Carlos, Sao Carlos, SP - Brazil
Número total de Afiliações: 4
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Journal of Applied Microbiology; v. 126, n. 3, p. 931-944, MAR 2019.
Citações Web of Science: 0
Resumo

Aims To investigate characterization of the bacterial community composition and functionality and their impact on substrate biodegradation as well as mushroom yield. Methods and Results Bacterial diversity, composition and functionality were accessed by DNA-derived analysis for a sugarcane straw-based substrate composted for either 5, 10 or 15 days. In addition, carbon and nitrogen losses, carbohydrate conversion and mushroom yields were measured for the different treatments. Changes were observed in the bacterial community diversity and composition after the process started, but not during the composting process itself. Following phase I, Acinetobacter sequences were recovered in high numbers, and selected genes associated with nitrogen metabolism and lignocellulose deconstruction were mapped. Substrate physicochemical composition showed elevated carbon and nitrogen losses after 10 and 15 days of phase I with reductions in mushroom yield. Conclusions Acinetobacter species appear to play an important role in substrate degradation processes, and a 5-day phase I period showed a significant higher mushroom yield compared to composting for either 10 or 15 days. Significance and Impact of the Study: This study confers a better understanding of the bacterial community manipulation during the substrate preparation and their influence in substrate selectivity for the Pleurotus ostreatus cultivation. (AU)

Processo FAPESP: 13/21545-5 - Identificação e estudos moleculares de enzimas produzidas pelos fungos termofílicos Aspergillus niveus e Myceliophtora termophila
Beneficiário:Fernando Segato
Linha de fomento: Bolsas no Brasil - Pós-Doutorado
Processo FAPESP: 14/18714-2 - Oxidação enzimática do bagaço de cana-de-açúcar: descoberta, caracterização e aplicação de novas enzimas oxidativas de carboidratos, voltadas para o desenvolvimento de um cell factory mais eficiente
Beneficiário:Fernando Segato
Linha de fomento: Auxílio à Pesquisa - Programa BIOEN - Apoio a Jovens Pesquisadores
Processo FAPESP: 15/13684-0 - Estudos estruturais e funcionais de enzimas que participam na síntese e degradação de carboidratos complexos
Beneficiário:Igor Polikarpov
Linha de fomento: Auxílio à Pesquisa - Temático
Processo FAPESP: 09/52840-7 - Centro de Processos Biológicos e Industriais para Biocombustíveis - CeProBIO
Beneficiário:Igor Polikarpov
Linha de fomento: Auxílio à Pesquisa - Programa BIOEN - Temático