Avaliação de novos híbridos de citros para resistência a clorose variegada dos citros
- Auxílios pontuais (curta duração)
Texto completo | |
Autor(es): |
Petry, Fabiane C.
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de Nadai, Fabio B.
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Cristofani-Yaly, Mariangela
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Latado, Rodrigo R.
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Mercadante, Adriana Z.
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Número total de Autores: 5
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Afiliação do(s) autor(es): | [1] Univ Estadual Campinas, UNICAMP, Fac Food Engn, Food Res Ctr FoRC, Dept Food Sci, Rua Monteiro Lobato 80, BR-13083862 Campinas, SP - Brazil
[2] Inst Agron IAC, Ctr Citricultaua Sylvio Moreira, Rodovia Anhanguera, Km 158, BR-13490970 Cordeiropolis, SP - Brazil
Número total de Afiliações: 2
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Tipo de documento: | Artigo Científico |
Fonte: | Food Research International; v. 122, p. 461-470, AUG 2019. |
Citações Web of Science: | 1 |
Resumo | |
Phenotypic characteristics, as well as the relation between carotenoid accumulation and gene expression during ripening were determined in fruits of five new hybrids between tangor cv. `Murcott' and sweet orange cv. `Pera'. The genotypes were classified into the orange-like group, showing mainly epoxycarotenoids, oval fruit shape and yellowish color, or in the mandarin-like group, showing mainly beta-cryptoxanthin, flattened shape and deep orange coloration; although some hybrids presented intermediate characteristics. The diversity in carotenoid composition of hybrids and genitors were mostly explained by patterns of gene expression. High carotenoid (250-426 mu g/g dry weight {[}dw]) and beta-cryptoxanthin (81-125 mu g/g dw) contents, observed in the mandarin-like group, were generally associated with high expression of upstream genes (GGPPS1, PSY, PDS). On the other hand, low expression/repression of these genes and high expression of downstream genes (BCHX and ZEP) were associated with low carotenoid (similar to 158 mu g/g dw) and beta-cryptoxanthin (5-22 mu g/g dw) contents and epoxycarotenoid accumulation, as occurred in the orange-like group. Breeding experiments resulted in hybrids with outstanding higher carotenoid contents than both genitors (up to 426 mu g/g dw versus 158-250 mu g/g dw in genitors), which was attributed to transgressive segregation. Differences among genotypes have great impact on commercial fruit quality and potential health benefits, such as the provitamin A content. (AU) | |
Processo FAPESP: | 13/09804-5 - Carotenóides e ésteres de carotenóides em diferentes cultivares de Citrus: composição, bioacessibilidade e mudanças durante o amadurecimento |
Beneficiário: | Fabiane Cristina Petry |
Linha de fomento: | Bolsas no Brasil - Doutorado |
Processo FAPESP: | 17/08648-0 - Estudo de alterações no protocolo de digestão in vitro INFOGEST e da adição de lipídios exógenos na bioacessibilidade e hidrólise de ésteres de carotenóides |
Beneficiário: | Fabiane Cristina Petry |
Linha de fomento: | Bolsas no Brasil - Pós-Doutorado |
Processo FAPESP: | 11/18605-0 - Obtenção e avaliação de novas variedades copas e porta-enxertos para citricultura de mesa |
Beneficiário: | Mariângela Cristofani-Yaly |
Linha de fomento: | Auxílio à Pesquisa - Temático |
Processo FAPESP: | 18/23752-1 - EMU concedido no processo 2013/07914-8 sistema de cromatografia líquida de alta velocidade acoplado a detectores de arranjo de diodos, fluorescência e massas |
Beneficiário: | Bernadette Dora Gombossy de Melo Franco |
Linha de fomento: | Auxílio à Pesquisa - Programa Equipamentos Multiusuários |
Processo FAPESP: | 18/00133-4 - Ensaios com citrandarins como porta-enxertos para as laranjas Pera e Valência e a lima ácida Tahiti |
Beneficiário: | Mariângela Cristofani-Yaly |
Linha de fomento: | Auxílio à Pesquisa - Regular |
Processo FAPESP: | 13/07914-8 - FoRC - Centro de Pesquisa em Alimentos |
Beneficiário: | Bernadette Dora Gombossy de Melo Franco |
Linha de fomento: | Auxílio à Pesquisa - Centros de Pesquisa, Inovação e Difusão - CEPIDs |
Processo FAPESP: | 14/50880-0 - INCT 2014: de genômica comparativa e funcional e melhoramento assistido de citros |
Beneficiário: | Marcos Antonio Machado |
Linha de fomento: | Auxílio à Pesquisa - Temático |