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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

The improvement of grape juice quality using Thermomucor Indicae-Seudaticae pectinase

Texto completo
Autor(es):
de Carvalho Tavares, Iasnaia Maria [1] ; Umsza-Guez, Marcelo Andres [1, 2] ; Martin, Natalia [1, 3] ; Tobal, Thaise Maria [2, 4] ; Boscolo, Mauricio [5] ; Gomes, Eleni [6] ; Da-Silva, Roberto [5] ; Lago-Vanzela, Ellen Silva [1]
Número total de Autores: 8
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Sao Paulo State Univ UNESP, Dept Food Engn & Technol, BR-15054000 Sao Jose Do Rio Preto, SP - Brazil
[2] Fed Univ Bahia UFBA, Dept Biotechnol, BR-40170115 Salvador, BA - Brazil
[3] Unilago Union Great Lakes Coll, BR-15030070 Sao Jose Do Rio Preto, SP - Brazil
[4] Fed Univ Grande Dourados UFGD, Fac Hlth Sci, BR-79800000 Dourados, MS - Brazil
[5] Sao Paulo State Univ UNESP, Dept Chem & Environm Sci, BR-15054000 Sao Jose Do Rio Preto, SP - Brazil
[6] Sao Paulo State Univ UNESP, Dept Biol, BR-15054000 Sao Jose Do Rio Preto, SP - Brazil
Número total de Afiliações: 6
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: JOURNAL OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY-MYSORE; v. 57, n. 4 NOV 2019.
Citações Web of Science: 0
Resumo

The effect of pectinolytic enzyme preparation (PEP) produced by the fungus Thermomucor indicae-seudaticae-N31 (PEP-N31) on total phenolic content, concentrations of methanol and color of grape juice was studied. Positive results were found when PEP-N31 was used to extract phenolic compounds after the grapes had been blanched for 3 min and macerated for 1 h. The resulting juice had better yield, color characteristics and higher phenolic content (1637.21 mg.L-1, as gallic acid equivalent, or GAE) than the conventionally prepared juice (1422.59 mg GAE.L-1), and it was very similar to the juice obtained through the treatment with a commercial enzyme (1682.10 mg GAE.L-1). The concentration of methanol in the juice produced with the PEP-N31 was less than 200 mg.L-1. These results encourage the use of PEP produced by Thermomucor indicae-seudaticae-N31 by the grape-processing industry. (AU)

Processo FAPESP: 13/19057-2 - Uva BRS Violeta (BRS Rúbea x IAC 1398-21) e Jambolão (Syzygium cumini (L.)): estudo de alterações químicas e bioquímicas na produção de suco desidratado pelo processo de secagem em leito de espuma
Beneficiário:Iasnaia Maria de Carvalho Tavares
Linha de fomento: Bolsas no Brasil - Doutorado
Processo FAPESP: 10/09998-6 - Estudo da ação de enzimas exógenas ao processo fermentativo da aguardente de cana com foco na produção de agliconas terpênicas
Beneficiário:Mauricio Boscolo
Linha de fomento: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 17/16482-5 - Purificação e imobilização de beta-glucosidase de Thermoascus aurantiacus em criogéis supermacroporosos e aplicação em bioprocessos
Beneficiário:Roberto da Silva
Linha de fomento: Auxílio à Pesquisa - Programa BIOEN - Regular