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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Gene and protein expression of myosin heavy chain in Nellore cattle comparing growth or meat tenderness traits

Texto completo
Autor(es):
Chardulo, L. A. L. [1] ; Baldassini, W. A. [1] ; Curi, R. A. [1] ; Pereira, G. L. [1] ; Machado Neto, O. R. [1] ; Dal-Pai, M. [2] ; Vechetti-Junior, I. J. [2] ; Malheiros, J. M. [3] ; Enriquez-Valencia, C. E. [4]
Número total de Autores: 9
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Sao Paulo State Univ UNESP, Coll Vet Med & Anim Sci, BR-18618000 Botucatu, SP - Brazil
[2] Sao Paulo State Univ UNESP, Inst Biosci, Botucatu, SP - Brazil
[3] Embrapa Pecuaria Sudeste, Sao Carlos, SP - Brazil
[4] Univ Ciencias Aplicadas & Ambientales UDCA, Bogota - Colombia
Número total de Afiliações: 4
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: ANIMAL BIOTECHNOLOGY; v. 32, n. 3 NOV 2019.
Citações Web of Science: 3
Resumo

The objective was to investigate gene and protein expression of myosin heavy chain (MyHC) in Nellore cattle slaughtered at different weights (BW) or degrees of meat tenderness. Ninety animals with initial BW 370 +/- 37 kg, 24 months of age, were slaughtered after 95 days on feed. We evaluated shear force (SF), myofibrillar fragmentation index, ribeye area, backfat thickness, marbling, color, and cooking losses. Subsequently, 24 animals were selected and divided into four contrasting groups, in which light (BW = 504.58 +/- 32.36 kg) versus heavy animals (BW = 604.83 +/- 42.97 kg) and animals with tender (SF = 3.88 +/- 0.57 kg) versus tough meat (SF = 7.95 +/- 1.04 kg) were compared. The MYH7, MYH2 and MYH1 genes were analyzed by real-time PCR. The MyHC isoforms (MyHC-I, MyHC-IIa, and MyHC-IIx) were quantified by SDS-PAGE electrophoresis. We found lower expression of MYH2 and MYH1 genes in heavy compared to light animals and a higher amount of MyHC-I isoform in the tough meat group compared to the tender meat group. Protein expression of MyHC-IIa was higher in the tender meat group. A negative correlation was found of this protein and SF (tenderness), suggesting MyHC-IIa as a biomarker of meat quality. (AU)

Processo FAPESP: 18/00981-5 - Identificação de genes regulatórios de maciez, marmoreio e coloração da carne de bovinos terminados com diferentes dietas utilizando dados integrados de proteômica e transcriptômica
Beneficiário:Welder Angelo Baldassini
Linha de fomento: Bolsas no Brasil - Pós-Doutorado
Processo FAPESP: 15/13021-1 - Abordagem proteômica metalômica e de expressão de proteínas estruturais, proteolíticas e reguladoras do tecido muscular esquelético no post-mortem e suas relações com o crescimento e a maciez da carne em animais da raça Nelore (Bos indicus).
Beneficiário:Luis Artur Loyola Chardulo
Linha de fomento: Auxílio à Pesquisa - Regular