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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Impact of probiotics and prebiotics targeting metabolic syndrome

Texto completo
Autor(es):
Xavier-Santos, Douglas [1, 2, 3] ; Bedani, Raquel [1, 2] ; Lima, Egidio Dorea [4] ; Isay Saad, Susana Marta [1, 2]
Número total de Autores: 4
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Sao Paulo, Food Res Ctr, Sao Paulo - Brazil
[2] Univ Sao Paulo, Sch Pharmaceut Sci, Dept Biochem & Pharmaceut Technol, Av Prof Lineu Prestes 580, B16, BR-05508000 Sao Paulo, SP - Brazil
[3] Univ Genoa, Pole Chem Engn, Dept Civil Chem & Environm Engn, Via Opera Pia 15, I-16145 Genoa - Italy
[4] Univ Sao Paulo, Univ Hosp, Av Prof Lineu Prestes 2565, BR-05508000 Sao Paulo, SP - Brazil
Número total de Afiliações: 4
Tipo de documento: Artigo de Revisão
Fonte: Journal of Functional Foods; v. 64, JAN 2020.
Citações Web of Science: 0
Resumo

Several studies are contributing to the better understanding of the impact of probiotics and prebiotics on the modulation of the intestinal microbiota and subsequent effects on the host's health. This review aimed to discuss the results of studies using different experimental models to evaluate the impact of the supplementation with probiotics and/or prebiotics on the different risk factors related to metabolic syndrome (MetS). A better understanding of the daily supplementation of probiotics and prebiotics regarding the mechanisms involved in the modulation of the intestinal microbiota and the immune system of patients suffering from this metabolic disorder is necessary to establish the efficiency of possible biomarkers that could contribute towards a health claim. Although the results might be promising, the functionality of probiotics and prebiotics on the intestinal microbiota and its relationship with MetS are still poorly understood to indicate their consumption for prevention and management of MetS in clinical practice. (AU)

Processo FAPESP: 13/07914-8 - FoRC - Centro de Pesquisa em Alimentos
Beneficiário:Bernadette Dora Gombossy de Melo Franco
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Centros de Pesquisa, Inovação e Difusão - CEPIDs
Processo FAPESP: 13/04422-7 - Sobremesa aerada simbiótica: desenvolvimento do produto diet e avaliação dos efeitos da ingestão sobre indivíduos com síndrome metabólica.
Beneficiário:Douglas Xavier dos Santos
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Doutorado