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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Soya agricultural waste as a rich source of isoflavones

Texto completo
Autor(es):
Carneiro, Ariadne Magalhaes [1] ; Moreira, Eduarda Antunes [2] ; Bragagnolo, Felipe Sanchez [1] ; Borges, Maiara Stefanini [3, 4] ; Pilon, Alan Cesar [2] ; Rinaldo, Daniel [3, 4] ; Funari, Cristiano Soleo [1]
Número total de Autores: 7
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Sao Paulo State Univ, Fac Agr Sci, UNESP, Botucatu, SP - Brazil
[2] Univ Sao Paulo, Fac Pharmaceut Sci Ribeirao Preto, Ribeirao Preto, SP - Brazil
[3] Sao Paulo State Univ, Inst Chem, UNESP, Araraquara, SP - Brazil
[4] Sao Paulo State Univ, Sch Sci, UNESP, Bauru, SP - Brazil
Número total de Afiliações: 4
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Food Research International; v. 130, APR 2020.
Citações Web of Science: 0
Resumo

Soybeans are among the world's major crops responsible for food and biodiesel production, as well as a major source of isoflavones - a class of high value-added bioactive compounds. As estimated 460 million tonnes of soya residues (branches, leaves, roots, and pods) will be produced in the 2018/2019 harvest, and 20-40% of this waste must be removed from the field to ensure soil quality and minimize environmental impacts. This work investigated the potential occurrence and content of isoflavones in soya agricultural waste collected directly from the ground after mechanically harvesting. We also assessed the extraction performances of ethanol and acetone for these materials as an alternative to acetonitrile, a problematic solvent from an environmental point of view. Considerable amounts of isoflavones were found in soya agricultural waste collected directly from the ground when compared to soybeans (2.71 +/- 0.27, 0.57 +/- 0.1, 0.30 +/- 0.05 and 2.09 +/- 0.24 kg of isoflavones/tonne of leaves, branches, pods, and soybeans, respectively). The greener ethanol and acetone performed well for a broad range of compounds. This is an example in which appreciable amounts of high valueadded compounds are wasted. Since isoflavones are considered phytoestrogens, their recovery from part of this waste might avoid potential contamination of soil and groundwater. (AU)

Processo FAPESP: 16/13292-8 - Análise do conteúdo nitrogenado em áreas sob ação atrófica na floresta amazônica e atlântica utilizando de ferramentas metabolômicas.
Beneficiário:Alan Cesar Pilon
Linha de fomento: Bolsas no Brasil - Pós-Doutorado
Processo FAPESP: 14/50926-0 - INCT 2014: biodiversidade e produtos naturais
Beneficiário:Vanderlan da Silva Bolzani
Linha de fomento: Auxílio à Pesquisa - Programa BIOTA - Temático
Processo FAPESP: 16/08179-8 - Desenvolvimento de alternativas verdes por CLAE para análise de plantas medicinais de interesse do Ministério da Saúde do Brasil
Beneficiário:Daniel Rinaldo
Linha de fomento: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 17/06216-6 - Desenvolvimento de metodologias analíticas verdes na busca por compostos orgânicos de alto valor agregado em resíduos agrícolas
Beneficiário:Cristiano Soleo de Funari
Linha de fomento: Auxílio à Pesquisa - Apoio a Jovens Pesquisadores