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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Green nanomaterials fostering agrifood sustainability

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Autor(es):
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Bartolucci, Cecilia [1] ; Antonacci, Amina [1] ; Arduini, Fabiana [2] ; Moscone, Danila [2] ; Fraceto, Leonardo [3] ; Campos, Estefania [4] ; Attaallah, Raouia [5] ; Amine, Aziz [5] ; Zanardi, Chiara [6] ; Cubillana-Aguilera, Laura M. [7] ; Palacios Santander, Jose Maria [7] ; Scognamiglio, Viviana [1]
Número total de Autores: 12
Afiliação do(s) autor(es):
[1] CNR, Dept Chem Sci & Mat Technol, Inst Crystallog, Via Salaria Km 29-3, I-00015 Rome - Italy
[2] Univ Roma Tor Vergata, Dept Chem Sci & Technol, Via Ric Sci, I-00133 Rome - Italy
[3] Sao Paulo State Univ UNESP, Lab Environm Nanotechnol, Inst Sci & Technol Sorocaba, Ave Tres de Marco 511, BR-18087180 Sorocaba - Brazil
[4] Fed Univ ABC, Human & Nat Sci Ctr, Santo Andre, SP - Brazil
[5] Hassan II Univ Casablanca, Fac Sci & Tech, Casablanca - Morocco
[6] Univ Modena & Reggio Emilia, Dept Chem & Geol Sci, Via G Campi 103, I-41125 Modena - Italy
[7] Univ Cadiz, Campus Excelencia Int Mar CEIMAR, Dept Analyt Chem, Fac Sci, IMEYMAT, Campus Univ Puerto Real, Poligono Rio San Pedro S-, Puerto Real 11510, Cadiz - Spain
Número total de Afiliações: 7
Tipo de documento: Artigo de Revisão
Fonte: TRAC-TRENDS IN ANALYTICAL CHEMISTRY; v. 125, APR 2020.
Citações Web of Science: 0
Resumo

The application of nanotechnologies to the agrifood sector provides one of the innovative tools able to support change in a system that, through its intensification and industrialization, currently fails both humans and the environment. The development of green nanotechnology, which exploits biological routes for the synthesis of nanomaterials, and specifically aims to minimize the production of hazardous substances and the input of energy, further underlines the disruptive potential of this technology. Due to the lack of toxic chemicals during their synthesis and to their high adaptability, green nanomaterials thus produced have a wide application domain, and this is reflected in the number of sustainable development goals affected by their use. This review describes the last trends on the eco-designed nanomaterials produced by means of green strategies for application in agriculture, such as nanofertilisers, nanopesticides, and nano(bio)sensors. (c) 2020 Elsevier B.V. All rights reserved. (AU)

Processo FAPESP: 19/05100-0 - Avaliação da atividade biológica das formulações tópicas de budesonida em modelos de pele inflamatória
Beneficiário:Estefânia Vangelie Ramos Campos
Linha de fomento: Bolsas no Exterior - Estágio de Pesquisa - Pós-Doutorado
Processo FAPESP: 17/21004-5 - Agricultura, micro/nanotecnologia e ambiente: da avaliação dos mecanismos de ação a estudos de transporte e toxicidade
Beneficiário:Leonardo Fernandes Fraceto
Linha de fomento: Auxílio à Pesquisa - Temático
Processo FAPESP: 17/24402-1 - SISTEMAS NANOESTRUTURADOS SENSÍVEIS A pH E TEMPERATURA COMO CARREADORES DE FÁRMACOS ATRAVÉS DA PELE
Beneficiário:Estefânia Vangelie Ramos Campos
Linha de fomento: Bolsas no Brasil - Pós-Doutorado