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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Ozone Processing of Cassava Starch

Texto completo
Autor(es):
Lima, Damaris Carvalho [1] ; Castanha, Nanci [1] ; Maniglia, Bianca Chieregato [1] ; Matta Junior, Manoel Divino [1] ; La Fuente, Carla Ivonne Arias [1] ; Augusto, Pedro Esteves Duarte [1, 2]
Número total de Autores: 6
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Sao Paulo, Luiz De Queiroz Coll Agr ESALQ, Dept Agri Food Ind Food & Nutr LAN, Ave Padua Dias 11, BR-13418900 Piracicaba, SP - Brazil
[2] Univ Sao Paulo, Food & Nutr Res Ctr NAPAN, BR-05508000 Sao Paulo - Brazil
Número total de Afiliações: 2
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: OZONE-SCIENCE & ENGINEERING; v. 43, n. 1 MAY 2020.
Citações Web of Science: 4
Resumo

This work evaluated the ozonation of cassava starch, correlating the process conditions with starch structure and properties. The starch structure was evaluated considering both molecules and granules. Ozonation resulted in an increased number of carbonyl and carboxyl groups with increasing ozone consumption. Moreover, a reduction of large and branched molecules was observed, with the consequent increase of smaller sized molecules. The structural changes significantly influenced the pasting properties, gel texture, water absorption and solubility indexes. As the main result, ozonation improved the hydrogels' texture. The 145.3 mg O-3 g(starch)(-1) sample produced gels similar to 280% stronger than the native starch. Moreover, the ozonated starch hydrogels maintained their consistency even at acidic conditions - on the contrary to native starch. Finally, the ozonated starch pastes were clearer than native ones. Therefore, ozone processing gives new possibilities for cassava starch application. (AU)

Processo FAPESP: 16/18052-5 - +Pro²FOOD: tecnologias emergentes para melhoria de processos e propriedades de alimentos
Beneficiário:Pedro Esteves Duarte Augusto
Linha de fomento: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 17/05307-8 - Modificação de amido de mandioca por oxidação com ozônio para a elaboração de filmes biodegradáveis
Beneficiário:Carla Ivonne La Fuente Arias
Linha de fomento: Bolsas no Brasil - Pós-Doutorado
Processo FAPESP: 19/05043-6 - newDRYING: Novas Estratégias para Melhoria da Secagem de Alimentos
Beneficiário:Pedro Esteves Duarte Augusto
Linha de fomento: Auxílio à Pesquisa - Regular