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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Subacute toxicity assessment of biobased ionic liquids in rats

Texto completo
Autor(es):
Barros, Helena D. F. Q. [1] ; Maximo, Guilherme J. [2] ; Cazarin, Cinthia B. B. [1] ; Pereira, Jorge F. B. [3] ; Marostica Junior, Mario R. [1]
Número total de Autores: 5
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Estadual Campinas, Sch Food Engn, Lab Biol Assays LEB, R Monteiro Lobato 80, BR-13083862 Campinas, SP - Brazil
[2] Univ Estadual Campinas, Sch Food Engn, Lab Extract Appl Thermodynam & Equilibrium EXTRAE, R Monteiro Lobato 80, BR-13083862 Campinas, SP - Brazil
[3] Univ Estadual Paulista, Sch Pharmaceut Sci, BR-14800903 Araraquara, SP - Brazil
Número total de Afiliações: 3
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Food Research International; v. 134, AUG 2020.
Citações Web of Science: 0
Resumo

Ionic liquids (ILs) derived from compounds obtained from natural sources, such as fatty acids (FAs) have attracted the interest of the scientific and industrial communities because of their sustainable appeal and possible low toxic effects or nontoxicity. These aspects open new perspective of applications in other fields, which demands a better comprehension of their toxicity. This work evaluated the subacute toxicity of bis(2-hydroxyethyl) ammonium carboxylates in Wistar rats, considering the alkyl chain length of FAs (capric and oleic acids), and the concentration (0.16%, 1.6% or 3.2%, w(IL)/w(Oil)) of ILs added in diets. The blood serum of the rats was evaluated in relation to total cholesterol, triglycerides, aspartate aminotransferase (AST), alanine aminotransferase (ALT), alkaline phosphatase (ALP) and.-glutamyl transferase. Lipid peroxidation was determined in plasma, liver and kidney tissues by determining the level of thiobarbituric acid reactive substances. Histological analyses of the liver and kidney tissues were performed in order to evaluate morphological changes. No signal of toxicity was observed according to lipid peroxidation. Triglycerides increased with the increasing of the concentration and alkyl chain length of the IL, but no difference in serum level of lipid peroxidation was observed. This behavior may be attributed to the amphiphilic nature of FAs based ILs, which might facilitate lipid digestion. However, more studies are necessary in order to understand such behavior. Therefore, the synthesis of ILs from FAs, has been evaluated as a strategy to produce compounds with low or without toxicity for the agro-food, pharmaceutical or cosmetic industries. (AU)

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Processo FAPESP: 16/08566-1 - Termodinâmica do equilíbrio de fases para o melhoramento das propriedades físicas de bioprodutos alimentícios e sua predição em processos industriais e digestivos
Beneficiário:Guilherme José Maximo
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 16/24461-5 - Síntese, caracterização e aplicação de líquidos iônicos utilizando ácidos graxos, colina e fosfoetanolamina nas indústrias de alimentos e de biofármacos
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Processo FAPESP: 17/04231-8 - Fracionamento supercrítico dos fenólicos presentes na casca da Jabuticaba (Plinia cauliflora) e avaliação da digestibilidade e biodisponibilidade
Beneficiário:Helena Dias de Freitas Queiroz Barros
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Doutorado
Processo FAPESP: 14/16424-7 - Otimização e aumento de escala do processo de extração líquido-líquido com líquidos iônicos (LIs) como ferramenta de separação sustentável do biofármaco antileucêmico L-asparaginase (ASPase)
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Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Jovens Pesquisadores