Busca avançada
Ano de início
Entree
(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Deacidification of Amazonian Pracaxi (Pentaclethra macroloba) and Patawa (Oenocarpus bataua) oils: experimental and modeling of liquid-liquid extraction using alcoholic solvents

Texto completo
Autor(es):
Pereira, Ericsem [1] ; Pereira, Debora Tamires Vitor [1] ; Ferreira, Marcela C. [2] ; Martinez, Julian [1] ; Meirelles, Antonio J. A. [1] ; Maximo, Guilherme J. [1]
Número total de Autores: 6
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Estadual Campinas, Sch Food Engn, Monteiro Lobato St 80, BR-13083862 Sao Paulo - Brazil
[2] Univ Estadual Campinas, Sch Technol, Pascoal Marmo St 1888, BR-13484332 Sao Paulo - Brazil
Número total de Afiliações: 2
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Brazilian Journal of Chemical Engineering; JUL 2020.
Citações Web of Science: 0
Resumo

This paper presents a study about the deacidification of typical Amazonian oils, namely, patawa and pracaxi oils. The liquid-liquid extractions were carried out using three alcoholic solvents: anhydrous ethanol, azeotropic ethanol, and azeotropic isopropanol at 298.15 K and atmospheric pressure. Liquid-liquid equilibrium data for the oils + oleic acid + solvents systems were determined. The azeotropic ethanol was found to be the best extractant for removing free fatty acids (FFAs) since its use provided the highest selectivity values (from 62.98 to more 1.53 x 10(3)), reasonable distribution coefficients (from 1.06 to 1.47), and reduced loss of neutral oil (oil concentrations lower than 1.49 wt% in the alcoholic phases). Moreover, the obtained experimental data were correlated using the nonrandom two-liquid (NRTL) and universal quasi chemical (UNIQUAC) activity coefficient models. The deviations between calculated and experimental values ranged from 0.39 to 1.22 and from 0.28 to 1.10 for the various studied systems using the UNIQUAC and the NRTL models, respectively. Such results indicate the positive perspective of using the liquid-liquid extraction technique for patawa and pracaxi oils refining and the feasibility of using ethanol as an FFA extractant. (AU)

Processo FAPESP: 14/21252-0 - Equilíbrio e processos de produção de biocombustíveis e bioprodutos
Beneficiário:Antonio José de Almeida Meirelles
Linha de fomento: Auxílio à Pesquisa - Temático
Processo FAPESP: 18/15737-2 - Biorrefinaria da casca do maracujá (Passiflora edulis sp.): extração de pectina e compostos bioativos e concentração dos extratos por membranas
Beneficiário:Débora Tamires Vitor Pereira
Linha de fomento: Bolsas no Brasil - Doutorado
Processo FAPESP: 16/08566-1 - Termodinâmica do equilíbrio de fases para o melhoramento das propriedades físicas de bioprodutos alimentícios e sua predição em processos industriais e digestivos
Beneficiário:Guilherme José Maximo
Linha de fomento: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 17/23670-2 - Biorrefinaria para aproveitamento de subprodutos do processamento de maracujá com tecnologias de alta pressão
Beneficiário:Julian Martínez
Linha de fomento: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 17/16979-7 - Desenvolvimento de Metodologias Preditivas para o Cálculo de Propriedades Físicas, de Equilíbrio e Simulação do Comportamento Fluidodinâmico de Óleos e Gorduras durante o Processo Digestivo
Beneficiário:Ericsem Pereira
Linha de fomento: Bolsas no Brasil - Doutorado