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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Buffalo milk increases viability and resistance of probiotic bacteria in dairy beverages under in vitro simulated gastrointestinal conditions

Texto completo
Autor(es):
da Silva, Thamires Maria Simoes [1] ; Piazentin, Anna Carolina Meirelles [1] ; Mendonca, Carlos Miguel Nobrega [1] ; Converti, Attilio [2] ; Bogsan, Cristina Stewart Bittencourt [1] ; Mora, Diego [3] ; Oliveira, Ricardo Pinheiro de Souza [1]
Número total de Autores: 7
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Sao Paulo, Fac Pharmaceut Sci FCF, Dept Biochem Pharmaceut Technol, BR-05508000 Sao Paulo, SP - Brazil
[2] Pole Chem Engn, Dept Civil Chem & Environm Engn, I-16145 Genoa - Italy
[3] Univ Milan, Dept Food Environm & Nutr Sci DeFENS, I-20133 Milan - Italy
Número total de Afiliações: 3
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: JOURNAL OF DAIRY SCIENCE; v. 103, n. 9, p. 7890-7897, SEP 2020.
Citações Web of Science: 0
Resumo

Probiotic dairy beverages prepared from buffalo and cow milks with different levels of whey (0, 25, and 50%) were evaluated for kinetic fermentation parameters, protein and fat contents, post-acidification profile, viability of Streptococcus thermophilus, Lactobacillus bulgaricus, and Lactobacillus acidophilus during 21 d of refrigerated storage, and resistance to in vitro gastro-intestinal conditions. Progressive acidification that oc-curred during storage of all dairy products was reduced in the presence of whey. Lactic acid bacteria showed viable cell counts at the end of shelf life, with the high-est values (7.33 to 8.83 log cfu/mL) detected in buffalo dairy products. Compared with fermented cow milk products, those made with buffalo milk showed better bacterial viability during in vitro simulated gastrointes-tinal digestion, which suggests a beneficial protective effect on human microbiome. (AU)

Processo FAPESP: 18/25511-1 - Bioprospecção de bactérias probióticas bacteriocinogênicas: da otimização do cultivo à aplicação em sistemas de produção animal
Beneficiário:Ricardo Pinheiro de Souza Oliveira
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Temático
Processo FAPESP: 19/19054-0 - Uso de bactérias lácticas para a produção de bebidas lácteas probióticas e bacteriocinas: aplicação nas indústrias alimentícia e farmacêutica
Beneficiário:Ricardo Pinheiro de Souza Oliveira
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Pesquisador Visitante - Internacional