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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Influence of high-intensity ultrasound on color, chemical composition and antioxidant properties of araca-boi pulp

Texto completo
Autor(es):
de Araujo, Fabio Fernandes [1] ; Farias, David de Paulo [1] ; Neri-Numa, Iramaia Angelica [1] ; Dias-Audibert, Flavia Luisa [2] ; Delafiori, Jeany [2] ; de Souza, Florisvaldo Gama [1] ; Catharino, Rodrigo Ramos [2] ; do Sacramento, Celio Kersul [3] ; Pastore, Glaucia Maria [1]
Número total de Autores: 9
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Estadual Campinas, Fac Food Engn, Dept Food Sci, Bioflavors & Bioact Cpds Lab, Rua Monteiro Lobato 80, BR-13083862 Campinas, SP - Brazil
[2] Univ Estadual Campinas, Sch Pharmaceut Sci, INNOVARE Biomarkers Lab, Campinas, SP - Brazil
[3] Univ Estadual Santa Cruz, Dept Agr & Environm Sci, Ilheus, BA - Brazil
Número total de Afiliações: 3
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Food Chemistry; v. 338, FEB 15 2021.
Citações Web of Science: 1
Resumo

In this study, we evaluated the influence of the ultrasound application on five levels of energy density (1000; 3000; 5000 and 7000 J g(-1)) compared to two pasteurization techniques (70 degrees C/5 min and 94 degrees C/0.5 min) on color parameters, polyphenoloxidase activity, chemical composition, and antioxidant properties of araca-boi pulp. Ultrasound caused changes in the parameters brightness/darkness, hue angle, and total color difference, but did not change chroma, yellowness/blueness, color index, and yellow index. Moreover, this technique was efficient for inactivating polyphenoloxidase. Ultrasound at 7000 J g(-1) was responsible for an increase in soluble solids (16%), vitamin C (46.5%), phenolics (15.65%), flavonoids (50%) and antioxidant capacity in relation to untreated pulp, while ultrasound at 5000 J g(-1) increased the relative intensity of compounds of biological interest. Thus, ultrasound can be considered as a promising technique to maintain the shelf life, without drastically affecting the nutritional and functional qualities of this fruit. (AU)

Processo FAPESP: 20/00225-6 - Determinação do potencial antioxidante, bioacessibilidade in vitro e avaliação das atividades antidiabética e prebiótica da uvaia (Eugenia pyriformis Cambess)
Beneficiário:David de Paulo Farias
Linha de fomento: Bolsas no Brasil - Doutorado
Processo FAPESP: 19/05718-3 - Determinação das alterações metabólicas e do potencial terapêutico do Zika Vírus em células tumorais por espectrometria de massas e inteligência artificial
Beneficiário:Jeany Delafiori
Linha de fomento: Bolsas no Brasil - Doutorado Direto
Processo FAPESP: 15/50333-1 - Cobra: nova plataforma de descoberta de compostos para identificação rápida e de baixo custo de bioativo com efeitos benéficos originários de plantas brasileiras
Beneficiário:Glaucia Maria Pastore
Linha de fomento: Auxílio à Pesquisa - Temático