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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Designing biotechnological processes to reduce emulsions formation and improve oil recovery: Study of antifoams application

Texto completo
Autor(es):
Santos, Tatiana Porto [1] ; Cunha, Rosiane Lopes [1]
Número total de Autores: 2
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Estadual Campinas, Fac Food Engn, Dept Food Engn, UNICAMP, BR-13083862 Campinas, SP - Brazil
Número total de Afiliações: 1
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Biochemical Engineering Journal; v. 163, NOV 15 2020.
Citações Web of Science: 0
Resumo

Fermentation aiming at oil production has emerged as an outstanding technique, but an undesirable emulsion can be formed preventing oil separation. There is still little knowledge about the mechanisms triggering the formation of such emulsions. Although this phenomenon is partly attributed to the cells presence, other essential compounds can contribute to the stability of emulsions, due to their surface properties. Thus, this study aimed at investigating the mechanisms of emulsions stabilization by Saccharomyces cerevisiae (a model microorganism) and two well-known antifoaming agents (Pluronic L81 and Antifoam C), since the surface properties of antifoams have hitherto gathered limited attention. This study also simulated conditions of energy density within the range used in similar bioprocesses. Emulsions were evaluated from droplet size, rheological properties, optical and confocal microscopy. Albeit all emulsions were stable, Pluronic L81 led to a greater reduction in interfacial tension and droplet size values, showing the drawback of its application for product recovery. It was also observed that the molecular characteristics of oils can contribute to hinder oil recovery. Therefore, the choice of an antifoam depends on the properties of the oil to be recovered. Moreover, it was demonstrated that the set of methodologies used in this study can be a tool to study the colloidal effects of fermentation components to gain insights on the development of more feasible bioprocesses. (AU)

Processo FAPESP: 17/18109-0 - Desenvolvimento de um analisador de estabilidade de emulsões utilizando microfluídica
Beneficiário:Tatiana Porto dos Santos
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Doutorado
Processo FAPESP: 09/54137-1 - EMUS: aquisição de um analisador de distribuição de tamanho de partículas, um medidor de potencial zeta, um spray dryer e um sistema de cromatografia líquida de ultra alta pressão / espectrômetro de massa
Beneficiário:Miriam Dupas Hubinger
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Programa Equipamentos Multiusuários
Processo FAPESP: 09/50591-0 - Avaliação dos processos de desidratação osmótica a pressão atmosférica e a vácuo em frutas tropicais
Beneficiário:Miriam Dupas Hubinger
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 04/08517-3 - Propriedades reologicas, termodinamicas e de microestrutura de sistemas formados por polissacarideos e proteinas globulares.
Beneficiário:Rosiane Lopes da Cunha
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 11/06083-0 - Emulsificação por microcanais
Beneficiário:Rosiane Lopes da Cunha
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 08/57906-3 - Instituto Nacional de Fotônica Aplicada à Biologia Celular - INFABIC
Beneficiário:Hernandes Faustino de Carvalho
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Temático
Processo FAPESP: 19/07744-1 - Utilização de dispositivos microfluídicos para avaliação de estabilidade de emulsões
Beneficiário:Rosiane Lopes da Cunha
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular