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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Unraveling the molecular mechanisms underlying interactions between caseins and lutein

Texto completo
Autor(es):
Mantovani, Raphaela Araujo [1] ; Hamon, Pascaline [2] ; Rousseau, Florence [2] ; Tavares, Guilherme M. [1] ; Mercadante, Adriana Zerlotti [1] ; Croguennec, Thomas [2] ; Bouhallab, Said [2]
Número total de Autores: 7
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Estadual Campinas, Fac Food Engn, Dept Food Sci, BR-13083862 Campinas, SP - Brazil
[2] STLO, Inst Agro, INRAE, F-35042 Rennes - France
Número total de Afiliações: 2
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Food Research International; v. 138, n. B DEC 2020.
Citações Web of Science: 0
Resumo

Understanding the food protein binding to bioactive compounds is of utmost importance for the development of efficient protein-based delivery systems. The binding of lutein to sodium caseinate (NaCas) or native casein micelle (PPCN) was investigated at pH 7 to evaluate the effect of casein supramolecular structures on the interaction. Fluorescence quenching, UV-vis spectroscopy, and dynamic light scattering were carried out. Under the medium conditions of interaction analysis (DMSO-water and ethanol-water), lutein exists as H-type aggregates. The investigation of lutein/casein interaction showed a predominantly static mechanism of fluorescence quenching and the presence of two fluorophore populations on NaCas and PPCN, but only one accessible to lutein. Moreover, the Scatchard plot indicated that lutein interacted with both caseins in one binding site. The interaction of lutein with caseins occurred with binding constant K-b of 10(5) M-1, regardless of casein supramolecular structure. (AU)

Processo FAPESP: 17/26237-8 - Entendendo como a interação proteína-carotenoide influência a estabilidade de emulsões e a bioacessibilidade de carotenóides
Beneficiário:Raphaela de Araujo Mantovani
Linha de fomento: Bolsas no Brasil - Pós-Doutorado
Processo FAPESP: 18/18374-8 - Entendendo as interações entre caseínas e carotenoides a nível molecular
Beneficiário:Raphaela de Araujo Mantovani
Linha de fomento: Bolsas no Exterior - Estágio de Pesquisa - Pós-Doutorado
Processo FAPESP: 13/07914-8 - FoRC - Centro de Pesquisa em Alimentos
Beneficiário:Bernadette Dora Gombossy de Melo Franco
Linha de fomento: Auxílio à Pesquisa - Centros de Pesquisa, Inovação e Difusão - CEPIDs
Processo FAPESP: 17/09214-4 - Como modificações estruturais de proteínas lácteas afetam a funcionalidade de compostos bioativos em matrizes alimentares complexas?
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Linha de fomento: Auxílio à Pesquisa - Apoio a Jovens Pesquisadores