Microbial Colorants Production in Stirred-Tank Bio... - BV FAPESP
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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Microbial Colorants Production in Stirred-Tank Bioreactor and Their Incorporation in an Alternative Food Packaging Biomaterial

Texto completo
Autor(es):
de Oliveira, Fernanda [1] ; Lima, Caio de Azevedo [1] ; Lopes, Andre Moreni [2] ; Viana Marques, Daniela de Araujo [3] ; Druzian, Janice Izabel [4] ; Pessoa Junior, Adalberto [5] ; Santos-Ebinuma, Valeria Carvalho [1]
Número total de Autores: 7
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Estadual Paulista UNESP, Sch Pharmaceut Sci, Dept Engn Bioproc & Biotechnol, BR-14800903 Araraquara, SP - Brazil
[2] Univ Campinas FCF UNICAMP, Fac Pharmaceut Sci, BR-13083859 Campinas, SP - Brazil
[3] Univ Pernambuco ICB UPE, Biol Sci Inst, Lab Biotechnol Appl Infect & Parasit Dis, BR-50100130 Recife, PE - Brazil
[4] Univ Fed Bahia, Fac Pharm, Dept Bromatol Anal, Postgrad Program Sci Food, BR-40170115 Salvador, BA - Brazil
[5] Univ Sao Paulo, Dept Biochem & Pharmaceut Technol, BR-05508000 Sao Paulo - Brazil
Número total de Afiliações: 5
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: JOURNAL OF FUNGI; v. 6, n. 4 DEC 2020.
Citações Web of Science: 0
Resumo

Natural colorants from microbial fermentation have gained significant attention in the market to replace the synthetic ones. Talaromyces spp. produce yellow-orange-red colorants, appearing as a potential microorganism to be used for this purpose. In this work, the production of natural colorants by T. amestolkiae in a stirred-tank bioreactor is studied, followed by its application as additives in bio-based films. The effect of the pH-shift control strategy from 4.5 to 8.0 after 96 h of cultivation is evaluated at 500 rpm, resulting in an improvement of natural colorant production, with this increase being more significant for the orange and red ones, both close to 4-fold. Next, the fermented broth containing the colorants is applied to the preparation of cassava starch-based films in order to incorporate functional activity in biodegradable films for food packaging. The presence of fermented broth did not affect the water activity and total solids of biodegradable films as compared with the standard one. In the end, the films are used to pack butter samples (for 45 days) showing excellent results regarding antioxidant activity. It is demonstrated that the presence of natural colorants is obtained by a biotechnology process, which can provide protection against oxidative action, as well as be a functional food additive in food packing biomaterials. (AU)

Processo FAPESP: 18/06908-8 - Desenvolvimento de nanomateriais sustentáveis para a purificação de fármacos antileucêmicos
Beneficiário:Valéria de Carvalho Santos Ebinuma
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 08/58280-0 - Produção e extração de colorantes naturais de Penicillium purpurogenum DPUA
Beneficiário:Valéria de Carvalho Santos Ebinuma
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Doutorado
Processo FAPESP: 18/10799-0 - Terapia combinatória utilizando polimerossomos decorados com transferrina e incorporados em hidrogéis de quitosana como smart drug delivery systems para células tumorais de melanoma
Beneficiário:André Moreni Lopes
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Jovens Pesquisadores
Processo FAPESP: 17/10789-1 - Terapia combinatória utilizando polimerossomos decorados com transferrina e incorporados em hidrogéis de quitosana como smart drug delivery systems para células tumorais de melanoma
Beneficiário:André Moreni Lopes
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Jovens Pesquisadores
Processo FAPESP: 14/01580-3 - Processo biotecnológico visando o desenvolvimento de novos colorantes naturais microbianos para aplicação industrial
Beneficiário:Valéria de Carvalho Santos Ebinuma
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Jovens Pesquisadores
Processo FAPESP: 13/05039-2 - Incorporação e avaliação de colorantes naturais obtidos a partir de Penicillium purpurogenum em filmes biodegradáveis reforçados com nanopartículas de celulose
Beneficiário:Valéria de Carvalho Santos Ebinuma
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Pós-Doutorado