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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Chemical characterization of Eugenia stipitata: A native fruit from the Amazon rich in nutrients and source of bioactive compounds

Texto completo
Autor(es):
de Araujo, Fabio Fernandes [1] ; Farias, David de Paulo [1] ; Neri-Numa, Iramaia Angelica [1] ; Dias-Audibert, Flavia Luisa [2] ; Delafiori, Jeany [2] ; de Souza, Florisvaldo Gama [1] ; Catharino, Rodrigo Ramos [2] ; do Sacramento, Celio Kersul [3] ; Pastore, Glaucia Maria [1]
Número total de Autores: 9
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Estadual Campinas, Fac Food Engn, Dept Food Sci, Bioflavors & Bioact Cpds Lab, Rua Monteiro Lobato 80, BR-13083862 Campinas, SP - Brazil
[2] Univ Estadual Campinas, Sch Pharmaceut Sci, INNOVARE Biomarkers Lab, Campinas, SP - Brazil
[3] Univ Estadual Santa Cruz, Dept Agr & Environm Sci, Ilheus, BA - Brazil
Número total de Afiliações: 3
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Food Research International; v. 139, JAN 2021.
Citações Web of Science: 1
Resumo

Eugenia stipitata is a fruit native to the Brazilian Amazonian region, belonging to the Myrtaceae family whose chemical composition has been little evidenced. In this study, we evaluated for the first time the nutritional composition, bioactive compounds and antioxidant properties of two fractions of this fruit. It was observed that the edible fraction had a higher content of minerals such as K, Ca and Mg (827.66 +/- 14.51; 107.16 +/- 1.54; and 75.65 +/- 1.28 mg 100 g(-1) dw, respectively), sucrose (38.01 +/- 2.94 mg g(-1) dw), fructose (17.58 +/- 0.80 mg g(-1) dw), and maltotetraose (1.63 +/- 0.09 mg g(-1) dw). In this same fraction, about 30 volatile compounds were found, mainly biciclo(3.2.1)octan-3-one, 6 (2-hydroxyethyl)-, endo-; butanoic acid, 2-methyl-, hexyl ester and p-ocimene. In turn, the seed had the highest number of compounds identified by ESI-LTQ-MS/MS (including vanillic acid, gallic acid hexoside, catechin hexoside, luteolin hexoside, among others), higher content of phenolics (142.43 +/- 0.82 mg GAE g(-1) dw), flavonoids (43.73 +/- 0.23 mg CE g(-1) dw), and antioxidant capacity (139.59 +/- 2.47; 447.94 +/- 2.70; and 100.07 +/- 10.50 mu M TE g(-1) dw for DPPH, ABTS, and ORAC, respectively). These results suggest that Eugenia stipitata has excellent nutritional value and great functional potential, and may contribute to a greater commercial exploitation of this fruit, not only in food, but also in the pharmaceutical and cosmetic industries. (AU)

Processo FAPESP: 20/00225-6 - Determinação do potencial antioxidante, bioacessibilidade in vitro e avaliação das atividades antidiabética e prebiótica da uvaia (Eugenia pyriformis Cambess)
Beneficiário:David de Paulo Farias
Linha de fomento: Bolsas no Brasil - Doutorado
Processo FAPESP: 19/05718-3 - Determinação das alterações metabólicas e do potencial terapêutico do Zika Vírus em células tumorais por espectrometria de massas e inteligência artificial
Beneficiário:Jeany Delafiori
Linha de fomento: Bolsas no Brasil - Doutorado Direto
Processo FAPESP: 15/50333-1 - Cobra: nova plataforma de descoberta de compostos para identificação rápida e de baixo custo de bioativo com efeitos benéficos originários de plantas brasileiras
Beneficiário:Glaucia Maria Pastore
Linha de fomento: Auxílio à Pesquisa - Temático