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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Ethanol production process driving changes on industrial strains

Texto completo
Autor(es):
Nagamatsu, Sheila Tiemi [1, 2] ; Coutoune, Natalia [3] ; Jose, Juliana [2] ; Fiamenghi, Mateus Bernabe [2] ; Guimaraes Pereira, Goncalo Amarante [2] ; de Castro Oliveira, Juliana Velasco [3] ; Carazzolle, Marcelo Falsarella [2]
Número total de Autores: 7
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Yale Sch Med, Dept Psychiat, Div Human Genet, 333 Cedar St, New Haven, CT 06510 - USA
[2] Univ Estadual Campinas UNICAMP, Dept Genet Evolucao Microbiol & Imunol, Lab Genom & BioEnergia, Cidade Univ Zeferino Vaz, BR-13083970 Campinas, SP - Brazil
[3] Ctr Nacl Pesquisa Energia & Mat CNPEM, Lab Nacl Biorrenovaveis LNBR, BR-13083970 Campinas, SP - Brazil
Número total de Afiliações: 3
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: FEMS Yeast Research; v. 21, n. 1 FEB 2021.
Citações Web of Science: 0
Resumo

Ethanol production has key differences between the two largest producing countries of this biofuel, Brazil and the USA, such as feedstock source, sugar concentration and ethanol titers in industrial fermentation. Therefore, it is highly probable that these specificities have led to genome adaptation of the Saccharomyces cerevisiae strains employed in each process to tolerate different environments. In order to identify particular adaptations, in this work, we have compared the genomes of industrial yeast strains widely used to produce ethanol from sugarcane, corn and sweet sorghum, and also two laboratory strains as reference. The genes were predicted and then 4524 single-copy orthologous were selected to build the phylogenetic tree. We found that the geographic location and industrial process were shown as the main evolutionary drivers: for sugarcane fermentation, positive selection was identified for metal homeostasis and stress response genes, whereas genes involved in membrane modeling have been connected with corn fermentation. In addition, the corn specialized strain Ethanol Red showed an increased number of copies of MAL31, a gene encoding a maltose transporter. In summary, our work can help to guide new strain chassis selection for engineering strategies, to produce more robust strains for biofuel production and other industrial applications. (AU)

Processo FAPESP: 17/02124-0 - Engenheiramento genético da cepa industrial brasileira Barra Grande para fermentação de xilose
Beneficiário:Juliana Velasco de Castro Oliveira
Linha de fomento: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 13/08293-7 - CECC - Centro de Engenharia e Ciências Computacionais
Beneficiário:Munir Salomao Skaf
Linha de fomento: Auxílio à Pesquisa - Centros de Pesquisa, Inovação e Difusão - CEPIDs
Processo FAPESP: 18/06254-8 - Um lugar estressante para viver: um aprendizado profundo sobre as pressões seletivas em leveduras durante as fermentações alcoólicas
Beneficiário:Mirta Natalia Coutouné
Linha de fomento: Bolsas no Brasil - Doutorado
Processo FAPESP: 14/26905-2 - Desenvolvimento de métodos de bioinformática para identificação de QTLs relacionados à robustez em leveduras industriais (Saccharomyces cerevisiae)
Beneficiário:Sheila Tiemi Nagamatsu
Linha de fomento: Bolsas no Brasil - Doutorado Direto