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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Saccharification of different sugarcane bagasse varieties by enzymatic cocktails produced by Mycothermus thermophilus and Trichoderma reesei RP698 cultures in agro-industrial residues

Texto completo
Autor(es):
Scarcella, Ana Silvia de Almeida [1] ; Pasin, Thiago Machado [1] ; de Oliveira, Tassio Brito [2] ; de Lucas, Rosymar Coutinho [1, 2] ; Ferreira-Nozawa, Monica Stropa [2] ; de Freitas, Emanuelle Neiverth [1] ; Vici, Ana Claudia [2] ; Buckeridge, Marcos Silveira [3] ; Michelin, Michele [4] ; Polizeli, Maria de Lourdes Teixeira de Moraes [1, 2]
Número total de Autores: 10
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Sao Paulo, Fac Med Ribeirao Preto, Dept Bioquim & Imunol, Bandeirantes Ave 3900, BR-14049900 Ribeirao Preto, SP - Brazil
[2] Univ Sao Paulo, Fac Filosofia Ciencias & Letras Ribeirao Preto FF, Dept Biol, Bandeirantes Ave 3900, BR-14040901 Ribeirao Preto, SP - Brazil
[3] Univ Sao Paulo, Inst Biociencias, Dept Bot, Matao St 277, BR-05508090 Sao Paulo - Brazil
[4] Univ Minho, Ctr Engn Biol, Campus Gualtar, P-4710057 Braga - Portugal
Número total de Afiliações: 4
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: ENERGY; v. 226, JUL 1 2021.
Citações Web of Science: 0
Resumo

Lignocellulosic biomasses are promising sources for the obtaining of clean energy through their bioconversion into ethanol. Their sacchariflcation involves a multi-enzymatic system. Here, we evaluated the hydrolysis of a mixture of sugarcane bagasse varieties (SCB), Energy cane fiber (EC), and sugarcane bagasse from the SP80-3280 variety, all in natura, using fungal enzymatic extracts obtained from Mycothermus thermophilus and Trichoderma reesei RP698 cultures supplemented with various agroindustrial residues. The enzymatic extracts from both fungi, when grown in a corn cob and corn straw, led to the highest sugarcane hydrolysis. For M. thermophilus, the reducing sugars released (mg/mL) were 1.21 +/- 0.12, 1.25 +/- 0.14, and 0.98 +/- 0.05 for SCB, EC and SP80-3280, respectively; for T. reesei, the reducing sugars were 0.84 +/- 0.08, 0.89 +/- 0.06 and 0.68 +/- 0.03 for SCB, SP80-3280, and EC, respectively. The cocktail obtained from the co-cultivation of these fungi in corn straw at 35 degrees C showed the best hydrolysis results, the release of sugars (mg/mL) was 1.31 +/- 0.06 (SCB), 2.18 +/- 0.08 (EC) and 1.67 +/- 0.09 (SP80-3280). Scanning electron microscopy and thermogravimetric analysis confirmed changes in the fiber structures after enzymatic hydrolysis. Thus, these fungi were shown to be promising for an enzymatic cocktail design and sugarcane biomass sacchariflcation. (C) 2021 Elsevier Ltd. All rights reserved. (AU)

Processo FAPESP: 14/50884-5 - INCT 2014: Instituto Nacional de Ciência e Tecnologia do Bioetanol
Beneficiário:Marcos Silveira Buckeridge
Linha de fomento: Auxílio à Pesquisa - Temático
Processo FAPESP: 18/07522-6 - Desenvolvimento de tecnologias ecológicas para a hidrólise de biomassa e resíduos da indústria de celulose e papel
Beneficiário:Maria de Lourdes Teixeira de Moraes Polizeli
Linha de fomento: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 10/52322-3 - Bioprospecção de fungos filamentosos produtores de holoenzimas com aplicação em biorefinaria
Beneficiário:Maria de Lourdes Teixeira de Moraes Polizeli
Linha de fomento: Auxílio à Pesquisa - Programa BIOTA - Regular
Processo FAPESP: 17/09000-4 - Efeitos da temperatura e da deficiência hídrica, em cenário climático futuro, na comunidade de fungos em solo tropical e na seleção de linhagens produtoras de óxido nitroso
Beneficiário:Tássio Brito de Oliveira
Linha de fomento: Bolsas no Brasil - Pós-Doutorado