Metabolite characterization of fifteen by-products... - BV FAPESP
Busca avançada
Ano de início
Entree
(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Metabolite characterization of fifteen by-products of the coffee production chain: From farm to factory

Texto completo
Autor(es):
da Silva, Mariana Rodrigues [1] ; Bragagnolo, Felipe Sanchez [1] ; Carneiro, Renato Lajarim [2] ; Carvalho Pereira, Isabela de Oliveira [1] ; Aquino Ribeiro, Jose Antonio [3] ; Rodrigues, Clenilson Martins [3] ; Jelley, Rebecca E. [4] ; Fedrizzi, Bruno [4, 5] ; Funari, Cristiano Soleo [1]
Número total de Autores: 9
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Sao Paulo State Univ UNESP, Fac Agr Sci, Botucatu, SP - Brazil
[2] Univ Sao Carlos UFSCar, Dept Chem, Sao Carlos, SP - Brazil
[3] Embrapa Agroenergy, Brazilian Agr Res Corp EMBRAPA, Brasilia, DF - Brazil
[4] Univ Auckland, Sch Chem Sci, Auckland - New Zealand
[5] Univ Auckland, Sch Chem Sci, Ctr Green Chem Sci, Auckland - New Zealand
Número total de Afiliações: 5
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Food Chemistry; v. 369, FEB 1 2022.
Citações Web of Science: 0
Resumo

Approximately 11.4 million tonnes of solid by-products and an increased amount of waste water will be generated during the 2020/21 coffee harvest. There are currently no truly value-adding uses for these potentially environmentally threatening species. This work presents the most wide-ranging chemical investigation of coffee by-products collected from farms to factories, including eight never previously investigated. Twenty compounds were found for the first time in coffee by-products including the bioactive neomangiferin, kaempferol-3-O-rutinoside, lup-20(29)-en-3-one and 3,4-dimethoxy cinnamic acid. Five by-products generated inside a factory showed caffeine (53.0-17.0 mg.g(-1)) and/or chlorogenic acid (72.9-10.1 mg.g(-1)) content comparable to coffee beans, while mature leaf from plant pruning presented not only high contents of both compounds (16.4 and 38.9 mg.g-1, respectively), but also of mangiferin (19.4 mg.g-1) besides a variety of flavonoids. Such by-products are a source of a range of bioactive compounds and could be explored with potential economic and certainly environmental benefits. (AU)

Processo FAPESP: 18/21943-4 - Desenvolvimento de metodologias verdes na investigação química de resíduos da cultura e do processamento de café (Coffea arabica L.)
Beneficiário:Mariana Rodrigues da Silva
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Mestrado
Processo FAPESP: 17/06216-6 - Desenvolvimento de metodologias analíticas verdes na busca por compostos orgânicos de alto valor agregado em resíduos agrícolas
Beneficiário:Cristiano Soleo de Funari
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Jovens Pesquisadores
Processo FAPESP: 18/01786-1 - EMU concedido no processo 2017/06216-6: cromatógrafo líquido de ultra alta eficiência
Beneficiário:Cristiano Soleo de Funari
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Programa Equipamentos Multiusuários
Processo FAPESP: 18/21128-9 - Desenvolvimento de metodologias verdes na investigação química de resíduos de soja (Glycine max (L.) Merr.) e de seus produtos derivados
Beneficiário:Felipe Sanchez Bragagnolo
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Doutorado Direto