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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

dulteration Detection in Goat Dairy Beverage Through NIR Spectroscopy and DD-SIMC

Texto completo
Autor(es):
Da Paixao Teixeira, Jose Luan [1] ; Dos Santos Carames, Elem Tamirys [1] ; Baptista, Debora Parra [2] ; Gigante, Mirna Lucia [2] ; Lima Pallone, Juliana Azevedo [1]
Número total de Autores: 5
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Estadual Campinas, Sch Food Engn, Dept Food Sci, St Monteiro Lobato 80, BR-13083862 Sao Paulo - Brazil
[2] Univ Estadual Campinas, Sch Food Engn, Dept Food Technol, St Monteiro Lobato 80, BR-13083862 Sao Paulo - Brazil
Número total de Afiliações: 2
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: FOOD ANALYTICAL METHODS; v. 15, n. 3 NOV 2021.
Citações Web of Science: 0
Resumo

Bovine cheese whey presents physico-chemical similarity with goat cheese whey, making the occurrence of adulteration of goat dairy beverage by addition of bovine whey possible. This study aimed to develop a green analytical method, using NIR spectroscopy and Data Driven-Soft Independent Modelling of Class Analogies (DD-SIMCA), to verify the authenticity of goat dairy beverage and to detect adulteration with bovine whey. For this, 60 authentic samples of goat dairy beverage were used and 180 samples were adulterated with 10, 25, 50 and 100% bovine whey. The classification model built based on the full spectra (10,000-4000 cm(-1)) showed 95 and 100% of right assignments for authentic and adulterated samples, respectively. After the variable selection process (5500-4000 cm(-1)), the results indicated 100% of classification correct for the samples. In this sense, the combination of NIR and class modeling has proved to be efficient for controlling the authenticity of goat dairy beverages. (AU)

Processo FAPESP: 18/08864-8 - Bioacessibilidade de minerais lácteos caprinos e a avaliação da viabilidade do emprego de NIR e quimiometria para detecção de adulterações em leite de cabra e derivados
Beneficiário:José Luan da Paixão Teixeira
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Doutorado
Processo FAPESP: 18/09759-3 - Alimentos de alto valor agregado: simulação de digestão in vitro para estimativa de bioacessibilidade de minerais e detecção de adulterações com emprego de espectroscopia no infravermelho e quimiometria
Beneficiário:Juliana Azevedo Lima Pallone
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular