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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Diet containing 35% crude protein improves energy balance, growth, and feed conversion in the Amazon river prawn, Macrobrachium amazonicum

Texto completo
Autor(es):
Mantoan, Paulo [1, 2] ; Ballester, Eduardo [3] ; Ramaglia, Andressa Cristina [1, 2] ; Augusto, Alessandra [1, 2]
Número total de Autores: 4
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Sao Paulo State Univ, Biosci Inst, UNESP, Campus Sao Vicente, Sao Vicente, SP - Brazil
[2] Sao Paulo State Univ, Aquaculture Ctr, UNESP, Campus Jaboticabal, Jaboticabal, SP - Brazil
[3] Univ Fed Parana, Sect Palotina, Prawn Culture Lab, UFPR, Palotina, Parana - Brazil
Número total de Afiliações: 3
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: AQUACULTURE REPORTS; v. 21, NOV 2021.
Citações Web of Science: 0
Resumo

A technological package has been developed in South America for culturing prawn Macrobrachium amazonicum; however, little information is available on its physiology and diet. We investigated the effect of different protein levels in the diet (32%, 35%, and 38% crude protein-P) on the feed conversion rate (FCR), hepatosomatic index (HSI), and energy balance, calculated through the energy ingested and channeled toward growth, metabolism, feces, excretion, and exuviae for 30 days. Animals fed with 35% P channeled more energy toward growth (8.6% of energy intake), defecated less (only 5% of food intake), and improved FCR (about 1.2), and accumulated more energy in the body. In contrast, animals fed with 32% P channeled more energy into feces (36% of energy intake), and those fed with 38% P had the worst FCR and HSI. Regardless of the diet, ingested energy was mainly channeled toward metabolism (63-91%). Thus, we conclude that the protein content affects the variables evaluated and that the diet containing 35% P is a good alternative to optimize the use of energy channeled toward growth and minimize energy loss via excretion. (AU)

Processo FAPESP: 14/18911-2 - O efeito de diferentes dietas sobre o balanço energético de machos do camarão da Amazônia, Macrobrachium amazonicum (Crustacea, Decapoda)
Beneficiário:Paulo Victor Leme Mantoan
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Iniciação Científica
Processo FAPESP: 14/16983-6 - Avaliação do efeito da acidificação oceânica, aquecimento global e alterações da salinidade sobre a fisiologia de caranguejos do gênero Uca: simulações de cenários futuros em laboratório
Beneficiário:Alessandra da Silva Augusto
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Programa de Pesquisa sobre Mudanças Climáticas Globais - Regular