Systemic characterization of pupunha (Bactris gasi... - BV FAPESP
Busca avançada
Ano de início
Entree


Systemic characterization of pupunha (Bactris gasipaes) flour with views of polyphenol content on cytotoxicity and protein in vitro digestion

Texto completo
Autor(es):
Santos, Y. J. S. ; Facchinatto, W. M. ; Rochetti, A. L. ; Carvalho, R. A. ; Le Feunteun, S. ; Fukumasu, H. ; Morzel, M. ; Colnago, L. A. ; Vanin, F. M.
Número total de Autores: 9
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Food Chemistry; v. 405, p. 9-pg., 2023-03-30.
Resumo

Although the Amazonian fruit pupunha (Bactris gasipaes) is rich in phenolic compounds, it is rarely consumed. Application could be expanded by transforming it into products with a longer shelf life. Therefore, the objective of this study was to produce pupunha flour (PF) from fruits harvested at different locations, characterize the flours using various physicochemical analyses and spectroscopic techniques, and evaluate its cytotoxic effects and in vitro protein digestion. PF were classified using principal component analysis and some dependencies on origin were detected. PF impaired protein digestion in vitro, probably due to the high content of phenolic compounds. The cytotoxicity results in L929 cells showed that the flours had cytotoxic potential. Therefore, it could be concluded that PF presented interesting physicochemical properties for its application in food development. However, the negative and undesirable effects on protein in vitro digestion and L929 cell viability indicated a potential risk for its use. (AU)

Processo FAPESP: 21/12694-3 - Aplicações das espectroscopias de RMN e infravermelho na análise não-destrutiva de produtos e processos agroindustriais
Beneficiário:Luiz Alberto Colnago
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 13/12693-0 - Estudo da produção de pão francês funcional durante o processo de assamento: um estudo local para melhor compreensão das propriedades tecnológicas e sensoriais do produto final
Beneficiário:Fernanda Maria Vanin
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 19/11479-1 - Sistemas alimentares inclusivos e eficientes: efeito do processamento na funcionalidade de farinhas alternativas (propriedades químicas, estruturais e digestibilidade de produto)
Beneficiário:Yves José de Souza Santos
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Mestrado
Processo FAPESP: 21/12270-9 - Papinhas infantis caseiras e industrializadas: uma avaliação teórica e prática dos aspectos de qualidade, segurança, classificação e percepção do consumidor
Beneficiário:Fernanda Maria Vanin
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 21/09897-0 - Digestibilidade da fruta de buriti (Mauritia flexuosa) em um alimento modelo
Beneficiário:Yves José de Souza Santos
Modalidade de apoio: Bolsas no Exterior - Estágio de Pesquisa - Mestrado
Processo FAPESP: 18/03324-5 - Produção sustentável de alimentos: estudo de caso da aplicação de resíduos da indústria de sucos de laranja brasileira.
Beneficiário:Fernanda Maria Vanin
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular