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Bioavailability evaluation of calcium, magnesium and zinc in Brazilian cheese through a combined model of in vitro digestion and Caco-2 cells

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Autor(es):
da Paixao Teixeira, Jose Luan ; Lima Pallone, Juliana Azevedo ; Delgado Andrade, Cristina ; Mesias, Marta ; Seiquer, Isabel
Número total de Autores: 5
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Journal of Food Composition and Analysis; v. 107, p. 9-pg., 2022-04-01.
Resumo

Cheese has important nutritional properties as a result of their protein, lipid and essential minerals content. This study analyzed the bioavailability of Ca, Mg and Zn in Brazilian cheeses, using the in vitro INFOGEST digestion method coupled with assays in Caco-2 cells. Furosine content (marker of the early Maillard reaction) was also evaluated. Two self-produced fresh cheeses, cow and goat Minas frescal; and two commercial matured goat cheeses, Blue and Pyramid, were analyzed. Mineral bioaccessibility after in vitro digestion was in the range of 44.4-74.7 %, 54.8-66.1 % and 18.2-38.7 % for Ca, Mg and Zn, respectively. Bioaccessibilty was significantly affected by the mineral and fat content level. The digested fresh cheeses (Minas frescal) showed the highest values of soluble Ca and Mg; and the Pyramid goat cheese presented the greatest Ca and Zn transport efficacy across Caco-2 cell monolayers. Fumsine could be a useful indicator to evaluate cheese ripeness and its indirect effect on the mineral availability. (AU)

Processo FAPESP: 18/08864-8 - Bioacessibilidade de minerais lácteos caprinos e a avaliação da viabilidade do emprego de NIR e quimiometria para detecção de adulterações em leite de cabra e derivados
Beneficiário:José Luan da Paixão Teixeira
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Doutorado
Processo FAPESP: 18/09759-3 - Alimentos de alto valor agregado: simulação de digestão in vitro para estimativa de bioacessibilidade de minerais e detecção de adulterações com emprego de espectroscopia no infravermelho e quimiometria
Beneficiário:Juliana Azevedo Lima Pallone
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 19/13600-2 - Estudo da biodisponibilidade de minerais em queijos de cabra utilizando diferentes métodos
Beneficiário:José Luan da Paixão Teixeira
Modalidade de apoio: Bolsas no Exterior - Estágio de Pesquisa - Doutorado