Insights on the Extraction and Analysis of Phenoli... - BV FAPESP
Busca avançada
Ano de início
Entree


Insights on the Extraction and Analysis of Phenolic Compounds from Citrus Fruits: Green Perspectives and Current Status

Texto completo
Autor(es):
Sanches, Vitor L. ; de Souza Mesquita, Leonardo M. ; Vigano, Juliane ; Contieri, Leticia S. ; Pizani, Rodrigo ; Chaves, Jaisa ; da Silva, Laise Capelasso ; de Souza, Mariana Correa ; Breitkreitz, Marcia Cristina ; Rostagno, Mauricio A.
Número total de Autores: 10
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: CRITICAL REVIEWS IN ANALYTICAL CHEMISTRY; v. N/A, p. 27-pg., 2022-08-16.
Resumo

Citrus fruits (CF) are highly consumed worldwide, fresh, processed, or prepared as juices and pies. To illustrate the high economic importance of CF, the global production of these commodities in 2021 was around 98 million tons. CF's composition is considered an excellent source of phenolic compounds (PC) as they have a large amount and variety. Since ancient times, PC has been highlighted to promote several benefits related to oxidative stress disorders, such as chronic diseases and cancer. Recent studies suggest that consuming citrus fruits can prevent some of these diseases. However, due to the complexity of citrus matrices, extracting compounds of interest from these types of samples, and identifying and quantifying them effectively, is not a simple task. In this context, several extractive and analytical proposals have been used. This review discusses current research involving CF, focusing mainly on PC extraction and analysis methods, regarding advantages and disadvantages from the perspective of Green Chemistry. (AU)

Processo FAPESP: 18/14582-5 - Desenvolvimento de um sistema bidimensional de extração, separação e análise para avaliação da bioatividade de fitoquímicos
Beneficiário:Maurício Ariel Rostagno
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Jovens Pesquisadores - Fase 2
Processo FAPESP: 20/15774-5 - Desenvolvimento de métodos de extração, separação e análise bidimensional de compostos fenólicos em produtos naturais
Beneficiário:Juliane Viganó
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Pós-Doutorado
Processo FAPESP: 19/13496-0 - EMU aprovado no processo 2018/14582-5: sistema de cromatografia de ultra alta pressão (UHPLC), composto por bomba quaternária, injetor automático, forno com seletor de coluna, detector PDA
Beneficiário:Maurício Ariel Rostagno
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Programa Equipamentos Multiusuários
Processo FAPESP: 19/24537-0 - Avaliação de fitoquímicos do resíduo industrial de maçã (Malus domestica) a partir da extração e separação por um sistema bidimensional
Beneficiário:Laise Capelasso da Silva
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Doutorado Direto
Processo FAPESP: 20/08421-9 - Aplicação de solventes alternativos não voláteis para criação de plataformas sustentáveis bidimensionais e integradas dos rejeitos agroindustriais dos frutos de jabuticaba e romã
Beneficiário:Leonardo Mendes de Souza Mesquita
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Pós-Doutorado
Processo FAPESP: 20/03623-2 - Extração e separação por um sistema bidimensional de compostos fenólicos a partir da própolis verde
Beneficiário:Letícia Sanches Contieri
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Doutorado Direto