Chemical Composition and Antioxidant Activity of E... - BV FAPESP
Busca avançada
Ano de início
Entree


Chemical Composition and Antioxidant Activity of Essential Oil from Male and Female Schinus terebinthifolius

Texto completo
Autor(es):
Carneiro, Mara Junqueira ; Pinheiro, Guilherme Perez ; Baseggio, Andressa Mara ; Marostica Jr, Mario Roberto ; Sawaya, Alexandra Christine Helena Frankland
Número total de Autores: 5
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: PHARMACOGNOSY RESEARCH; v. 15, n. 3, p. 8-pg., 2023-07-01.
Resumo

Background: Schinus terebinthifolius Raddi is a medicinal plant popularly known as pink pepper tree, commonly used for wound healing, anti-inflammatory and antimicrobial purposes. Furthermore, its fruit is used in culinary. Objectives: In order to further understand the composition and bioactivities of S. terebinthifolius essential oil from vegetative and reproductive parts of the tree, we evaluated the chemical composition and the antioxidant activity of Essential Oils (EO) obtained from different aerial parts of male and female plants. Materials and Methods: The EO was extracted by hydrodistillation; the antioxidant activity was evaluated via two in vitro assays with different mechanisms of action (DPPH and ORACFL) and the chemical composition was determined via GC-MS. Results:The EO from leaf, inflorescence and fruit of S. terebinthifolius showed distinct chemical profiles, yields and antioxidant potentials. Conclusion:The aerial parts of S. terebinthifolius may be used as a natural source of antioxidants, since all samples showed strong antioxidant capacity, mainly in the DPPH assay. (AU)

Processo FAPESP: 15/13320-9 - Efeito do azeite da polpa e do chá das folhas do abacate da variedade Hass associado à atividade física no tratamento da obesidade induzida por dieta hiperlipídica
Beneficiário:Mário Roberto Maróstica Junior
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 16/11524-9 - Composição química e atividades biológicas de extratos etanólicos e óleos essenciais de Schinus terebinthifolius Raddi
Beneficiário:Mara Junqueira Carneiro
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Doutorado
Processo FAPESP: 22/09493-9 - Estudos in vitro do metaboloma de antocianinas de frutas visando entender seus mecanismos de ação contra a Obesidade
Beneficiário:Juliano Lemos Bicas
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 15/50333-1 - Cobra: nova plataforma de descoberta de compostos para identificação rápida e de baixo custo de bioativo com efeitos benéficos originários de plantas brasileiras
Beneficiário:Glaucia Maria Pastore
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Temático
Processo FAPESP: 19/13465-8 - Parceria entre a Universidade de Lund e a Universidade Estadual de Campinas para estudos em alimentos funcionais e dietas na prevenção de doenças cardiometabólicas
Beneficiário:Mário Roberto Maróstica Junior
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 18/11069-5 - Ação de berries brasileiras sobre parâmetros metabólicos e desempenho cognitivo de animais obesos
Beneficiário:Mário Roberto Maróstica Junior
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular