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Thermal behavior of food preservative sorbic acid and its derivates

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Autor(es):
de Jesus, J. H. F. ; Szilagyi, I. M. ; Regdon, G., Jr. ; Cavalheiro, E. T. G.
Número total de Autores: 4
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Food Chemistry; v. 337, p. 9-pg., 2021-02-01.
Resumo

Sorbic acid and its potassium and calcium salts used as food preservatives and sorbic chloride were submitted to thermal analysis in order to characterize their thermal behavior on heating and cooling processes, using TG/DTG/DTA, TG-MS, DSC, hot stage microscopy and DRX analysis. Sorbic acid melted and decomposed under dynamic heating. Under isothermal it sublimated without decomposition before melting (T < 134 degrees C). The potassium salt presented a solid-solid phase transition before decomposition. Both potassium and calcium salts decomposed in temperatures higher than the acid without melting, producing the respective carbonates and oxides as final residues. Sorbic chloride evaporate without condensation, on dynamic heating. (AU)

Processo FAPESP: 15/09299-4 - Análise térmica aplicada a fármacos: antidepressivos
Beneficiário:Éder Tadeu Gomes Cavalheiro
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 04/09498-2 - Caracterização estrutural, identificação e quantificação de substâncias orgânicas e moléculas bioativas por cromatografia em fase líquida acoplada a espectrometria de massas tandem (LC-MS/MS) com equipamento híbrido quadrupolo-tempo de voo
Beneficiário:Fernando Mauro Lanças
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Programa Equipamentos Multiusuários