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Scientific Advances in the Last Decade on the Recovery, Characterization, and Functionality of Bioactive Compounds from the Araticum Fruit (Annona crassiflora Mart.)

Texto completo
Autor(es):
Arruda, Henrique Silvano ; Borsoi, Felipe Tecchio ; Andrade, Amanda Cristina ; Pastore, Glaucia Maria ; Marostica Junior, Mario Roberto
Número total de Autores: 5
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: PLANTS-BASEL; v. 12, n. 7, p. 39-pg., 2023-04-01.
Resumo

Araticum (Annona crassiflora Mart.) is a native and endemic species to Brazilian Cerrado whose fruits have high sensorial, nutritional, bioactive, and economic potential. Its use in local folk medicine, associated with recent scientific findings, has attracted growing interest from different industrial sectors. Therefore, understanding the scientific advances achieved so far and identifying gaps to be filled is essential to direct future studies and transform accumulated knowledge into innovative technologies and products. In this review, we summarize the phytochemical composition, bioactivities, and food products from araticum fruit that have been reported in the scientific literature over the past 10 years. The compiled data showed that araticum fruit parts contain a wide range of bioactive compounds, particularly phenolic compounds, alkaloids, annonaceous acetogenins, carotenoids, phytosterols, and tocols. These phytochemicals contribute to different biological activities verified in araticum fruit extracts/fractions, including antioxidant, anti-inflammatory, anti-Alzheimer, anticancer, antidiabetic, anti-obesity, antidyslipidemic, antinociceptive, hepatoprotective, healing of the cutaneous wound, antibacterial, and insecticide effects. Despite the promising findings, further studies-particularly toxicological (especially, with byproducts), pre-clinical, and clinical trials-must be conducted to confirm these biological effects in humans and assure the safety and well-being of consumers. (AU)

Processo FAPESP: 15/13320-9 - Efeito do azeite da polpa e do chá das folhas do abacate da variedade Hass associado à atividade física no tratamento da obesidade induzida por dieta hiperlipídica
Beneficiário:Mário Roberto Maróstica Junior
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 15/50333-1 - Cobra: nova plataforma de descoberta de compostos para identificação rápida e de baixo custo de bioativo com efeitos benéficos originários de plantas brasileiras
Beneficiário:Glaucia Maria Pastore
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Temático
Processo FAPESP: 19/13465-8 - Parceria entre a Universidade de Lund e a Universidade Estadual de Campinas para estudos em alimentos funcionais e dietas na prevenção de doenças cardiometabólicas
Beneficiário:Mário Roberto Maróstica Junior
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 20/08761-4 - Caracterização química de compostos bioativos de plantas alimentícias não convencionais (panc) para o desenvolvimento de produtos com apelo funcional
Beneficiário:Glaucia Maria Pastore
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 18/11069-5 - Ação de berries brasileiras sobre parâmetros metabólicos e desempenho cognitivo de animais obesos
Beneficiário:Mário Roberto Maróstica Junior
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular