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Unraveling the molecular mechanisms underlying interactions between caseins and lutein

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Autor(es):
Mantovani, Raphaela Araujo ; Hamon, Pascaline ; Rousseau, Florence ; Tavares, Guilherme M. ; Mercadante, Adriana Zerlotti ; Croguennec, Thomas ; Bouhallab, Said
Número total de Autores: 7
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Food Research International; v. 138, p. 9-pg., 2020-12-01.
Resumo

Understanding the food protein binding to bioactive compounds is of utmost importance for the development of efficient protein-based delivery systems. The binding of lutein to sodium caseinate (NaCas) or native casein micelle (PPCN) was investigated at pH 7 to evaluate the effect of casein supramolecular structures on the interaction. Fluorescence quenching, UV-vis spectroscopy, and dynamic light scattering were carried out. Under the medium conditions of interaction analysis (DMSO-water and ethanol-water), lutein exists as H-type aggregates. The investigation of lutein/casein interaction showed a predominantly static mechanism of fluorescence quenching and the presence of two fluorophore populations on NaCas and PPCN, but only one accessible to lutein. Moreover, the Scatchard plot indicated that lutein interacted with both caseins in one binding site. The interaction of lutein with caseins occurred with binding constant K-b of 10(5) M-1, regardless of casein supramolecular structure. (AU)

Processo FAPESP: 18/18374-8 - Entendendo as interações entre caseínas e carotenoides a nível molecular
Beneficiário:Raphaela de Araujo Mantovani
Modalidade de apoio: Bolsas no Exterior - Estágio de Pesquisa - Pós-Doutorado
Processo FAPESP: 17/26237-8 - Entendendo como a interação proteína-carotenoide influência a estabilidade de emulsões e a bioacessibilidade de carotenóides
Beneficiário:Raphaela de Araujo Mantovani
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Pós-Doutorado
Processo FAPESP: 17/09214-4 - Como modificações estruturais de proteínas lácteas afetam a funcionalidade de compostos bioativos em matrizes alimentares complexas?
Beneficiário:Guilherme Miranda Tavares
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Jovens Pesquisadores
Processo FAPESP: 13/07914-8 - FoRC - Centro de Pesquisa em Alimentos
Beneficiário:Bernadette Dora Gombossy de Melo Franco
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Centros de Pesquisa, Inovação e Difusão - CEPIDs