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An overview of the ellagic acid and proanthocyanidins' polyphenols from cambuci (Campomanesia Phaea Berg): Myrtaceae's family

Texto completo
Autor(es):
Moreno, Juver Andrey Jimenez ; Ferreira, Vanessa Cosme ; Ampese, Larissa Castro ; Marinho, Leonardo de Freitas ; Rostagno, Mauricio Ariel ; Carneiro, Tania Forster
Número total de Autores: 6
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: EUROPEAN FOOD RESEARCH AND TECHNOLOGY; v. 250, n. 3, p. 18-pg., 2023-12-26.
Resumo

Cambuci (Campomanesia phaea Berg.) is a native fruit to the Atlantic Forest biome of Brazil with several bioactive compounds, ascorbic acid, phenolic compounds, volatile compounds, tannins, and carotenoids and it is used mainly to produce jellies, ice cream, juices, and alcoholic beverages. This review and bibliometric analysis establish the progress, trends, and perspectives of research on this fruit. The results show an increase in publications is related to the emergence of this new research and demonstrate the potential growth of cambuci in different studies. Between 2003 and 2022, 153 articles and 22 reviews related to cambuci were published. The bibliometric analysis revealed that the main research area was Agricultural and Biological Sciences, and the main country producing research on the cambuci fruit was Brazil, with 118 articles published. Given that most publications are associated with Brazil, the foremost institutions dedicated to cambuci research are also Brazilian. The University of Sao Paulo spearheads the list of affiliations and comprises eight other Brazilian organizations, including seven universities and one research institution. The author's keywords revealed that phenolic compounds, antioxidant capacity, flavonoids, antioxidant activity, bioactive compounds, and osmotic dehydration are motor themes in cambuci research. Additionally, ellagic acid is a bioactive phenolic compound in tannins, and proanthocyanidins are compounds of great relevance in cambuci and have great benefit for human health with antibacterial, antifungal, antiviral, anti-inflammatory, antidiabetic, gastroprotective, and antidepressant activity. In conclusion, the review establishes that cambuci is an interesting source for its application in the food and pharmaceutical industries. (AU)

Processo FAPESP: 18/14582-5 - Desenvolvimento de um sistema bidimensional de extração, separação e análise para avaliação da bioatividade de fitoquímicos
Beneficiário:Maurício Ariel Rostagno
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Jovens Pesquisadores - Fase 2
Processo FAPESP: 18/14938-4 - Waste2energy: integração das tecnologias supercrítica e digestão anaeróbia através de um sistema automatizado para produção de precursores de biocombustíveis
Beneficiário:Tânia Forster Carneiro
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Jovens Pesquisadores - Fase 2
Processo FAPESP: 21/07986-5 - Valorização do bagaço de maçã pela tecnologia de digestão anaeróbia em um conceito de biorrefinaria
Beneficiário:Larissa Castro Ampese
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Doutorado
Processo FAPESP: 22/11690-7 - Avaliação da extração de betanina em folhas de beterraba (beta vulgaris l.) utilizando água subcrítica em reator automatizado com análise in-line
Beneficiário:Leonardo de Freitas Marinho
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Mestrado
Processo FAPESP: 22/02305-2 - Avaliação da hidrólise em água subcrítica em reator automatizado com análise in-line de compostos de maior valor agregado de cascas de pitaia (Hylocereus undatus)
Beneficiário:Vanessa Cosme Ferreira
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Mestrado
Processo FAPESP: 23/04479-0 - EXTRAÇÃO E HIDRÓLISE EM REATOR AUTOMATIZADO IN-LINE COMO TECNOLOGIA PARA VALORIZAÇÃO DA CASCA DE CAMBUCI (Campomanesia phaea Berg.)
Beneficiário:Juver Andrey Jimenez Moreno
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Mestrado