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Obtaining Extracts and Hydrolysates from Cambuci Peel Through Subcritical Water: An In-line Detection Approach

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Autor(es):
Moreno, Juver Andrey Jimenez ; Marinho, Leonardo de Freitas ; Contieri, Leticia Sanches ; Barroso, Tiago Linhares Cruz Tabosa ; Rostagno, Mauricio Ariel ; Carneiro, Tania Forster
Número total de Autores: 6
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Food and Bioprocess Technology; v. 17, n. 12, p. 20-pg., 2024-05-07.
Resumo

The cambuci is a fruit that has been attracting interest due to its rich composition of phenolic compounds. However, the fruit's peel is an understudied agro-industrial by-product. This study is aimed at assessing the effects of temperature and pH in an innovative system. This system integrates an in-line UV-VIS analysis detector into the process of extracting and hydrolyzing bioactive compounds from cambuci peel, enhancing process monitoring. The system operated with 2 g of cambuci peel in the reactor for 60 min, using a water flow rate of 2 mL min-1, 15 MPa, temperatures ranging from 40 to 160 degrees C, and pH levels from 4 to 7. The results indicated that increasing the temperature led to a more favorable response in total phenolic compounds (TPC) and the antioxidant capacity of the samples. At the same time, the selected pH range had a minimal impact. Furthermore, the obtained material revealed the presence of citric acid, glucose, arabinose, and fructose, with fructose showing the highest concentration. The in-line coupling system proved to be highly effective in real-time monitoring and determining the completion of the extraction or hydrolysis process, as it allowed for the observation of decreasing concentrations of the compounds of interest. Thus, this study contributes to the understanding and optimization of the extraction of bioactive compounds from cambuci peel, providing valuable insights for future applications in the food and natural products industry. (AU)

Processo FAPESP: 18/14938-4 - Waste2energy: integração das tecnologias supercrítica e digestão anaeróbia através de um sistema automatizado para produção de precursores de biocombustíveis
Beneficiário:Tânia Forster Carneiro
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Jovens Pesquisadores - Fase 2
Processo FAPESP: 20/03623-2 - Extração e separação por um sistema bidimensional de compostos fenólicos a partir da própolis verde
Beneficiário:Letícia Sanches Contieri
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Doutorado Direto
Processo FAPESP: 22/11690-7 - Avaliação da extração de betanina em folhas de beterraba (beta vulgaris l.) utilizando água subcrítica em reator automatizado com análise in-line
Beneficiário:Leonardo de Freitas Marinho
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Mestrado
Processo FAPESP: 23/02064-8 - Bioprocessos sustentáveis para a valorização do bagaço de caju (Anacardium occidentale): integração do pré-tratamento hidrotérmico e processos fermentativos para produção de compostos de valor agregado em um conceito de biorrefinaria
Beneficiário:Tiago Linhares Cruz Tabosa Barroso
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Doutorado
Processo FAPESP: 18/14582-5 - Desenvolvimento de um sistema bidimensional de extração, separação e análise para avaliação da bioatividade de fitoquímicos
Beneficiário:Maurício Ariel Rostagno
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Jovens Pesquisadores - Fase 2
Processo FAPESP: 23/04479-0 - EXTRAÇÃO E HIDRÓLISE EM REATOR AUTOMATIZADO IN-LINE COMO TECNOLOGIA PARA VALORIZAÇÃO DA CASCA DE CAMBUCI (Campomanesia phaea Berg.)
Beneficiário:Juver Andrey Jimenez Moreno
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Mestrado