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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Effect of solvent hydration and temperature in the deacidification process of sunflower oil using ethanol

Texto completo
Autor(es):
Cuevas, Maite S. [1, 2] ; Rodrigues, Christianne E. C. [2] ; Meirelles, Antonio J. A. [1]
Número total de Autores: 3
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Estadual Campinas, Dept Food Engn DEA FEA, EXTRAE, BR-13083862 Campinas, SP - Brazil
[2] Univ Sao Paulo, Dept Food Engn ZEA FZEA, Separat Engn Lab, LES, BR-13635900 Pirassununga, SP - Brazil
Número total de Afiliações: 2
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Journal of Food Engineering; v. 95, n. 2, p. 291-297, NOV 2009.
Citações Web of Science: 20
Resumo

This work presents liquid-liquid experimental data for systems composed of sunflower seed oil, ethanol and water from 10 to 60 degrees C. The influence of process variables (temperature (T) and water concentration in the solvent (W)) on both the solvent content present in the raffinate (S(RP)) and extract (S(EP)) phases and the partition of free fatty acids (k(2)) was evaluated using the response surface methodology, where flash calculations were performed for each trial using the UNIQUAC equation. Water content in the solvent was the most important factor on the responses of S(EP) and k(2). Additionally, statistical analysis showed that the S(RP) was predominantly affected by temperature factor for low water content in the solvent. (c) 2009 Elsevier Ltd. All rights reserved. (AU)

Processo FAPESP: 06/00565-4 - Extração alcoólica de óleos vegetais: estudo do equilíbrio sólido líquido e da etapa de recuperação do solvente
Beneficiário:Christianne Elisabete da Costa Rodrigues
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 07/06170-4 - Solubilidade de Compostos Minoritários do Óleo de Farelo de Arroz em Solventes Orgânicos: Determinação de Dados Experimentais e Modelagem
Beneficiário:Maitê Sarria Cuevas
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Mestrado
Processo FAPESP: 06/05973-3 - Deterpenação de óleos essenciais por extração líquido-líquido
Beneficiário:Christianne Elisabete da Costa Rodrigues
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 06/00174-5 - Modelagem termodinamica do sistema oleo de girassol, acidos graxos livres, etanol e agua.
Beneficiário:Maitê Sarria Cuevas
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Iniciação Científica
Processo FAPESP: 05/53095-2 - Equilíbrio de fases e processos de separação de misturas graxas e aquosas
Beneficiário:Antonio José de Almeida Meirelles
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Temático