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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Metabolic osteopathy in celiac disease: importance of a gluten-free diet

Texto completo
Autor(es):
Capriles, Vanessa D. [1] ; Martini, Ligia A. [1] ; Areas, Jose Alfredo G. [1]
Número total de Autores: 3
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Sao Paulo, Sch Publ Hlth, Dept Nutr, BR-01246904 Sao Paulo - Brazil
Número total de Afiliações: 1
Tipo de documento: Artigo de Revisão
Fonte: NUTRITION REVIEWS; v. 67, n. 10, p. 599-606, OCT 2009.
Citações Web of Science: 34
Resumo

Reduced bone mineral density (BMD) is frequently found in individuals with untreated celiac disease (CD), possibly due to calcium and vitamin D malabsorption, release of pro-inflammatory cytokines, and misbalanced bone remodeling. A gluten-free diet (GFD) promotes a rapid increase in BMD that leads to complete recovery of bone mineralization in children. Children may attain normal peak bone mass if the diagnosis is made and treatment is given before puberty, thereby preventing osteoporosis in later life. A GFD improves, but rarely normalizes, BMD in patients diagnosed with CD in adulthood. In some cases, nutritional supplementation may be necessary. More information on therapeutic alternatives is needed. (AU)

Processo FAPESP: 04/14127-3 - Desenvolvimento de produto de panificação à base de amaranto (Amaranthus cruentus L., BR-Alegria) enriquecido com cálcio e fibras prebióticas para aumento da densidade mineral óssea de crianças e adolescentes celíacos
Beneficiário:Vanessa Dias Capriles
Linha de fomento: Bolsas no Brasil - Doutorado Direto