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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Liposomes encapsulating beta-carotene produced by the proliposomes method: characterisation and shelf life of powders and phospholipid vesicles

Texto completo
Autor(es):
Moraes, Marilia [1] ; Carvalho, Jose Mario P. [1] ; Silva, Cintia R. [1] ; Cho, Stefany [1] ; Sola, Mirella R. [1] ; Pinho, Samantha C. [1]
Número total de Autores: 6
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Sao Paulo, Dept Food Engn, Fac Anim Sci & Food Engn, BR-13635900 Pirassununga, SP - Brazil
Número total de Afiliações: 1
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY; v. 48, n. 2, p. 274-282, FEB 2013.
Citações Web of Science: 38
Resumo

The objective of this study was to investigate the feasibility of producing proliposomes incorporating beta-carotene by spray drying and to assess the capacity of the liposomes produced by the hydration of the dry phospholipid particles to preserve the encapsulated carotenoid. Powders containing beta-carotene, hydrogenated phosphatidylcholine and sucrose were obtained and characterised in terms of crystallinity, morphology, thermal behaviour, density, solubility and hygroscopicity. The preservation of beta-carotene in the powder was evaluated for two storage conditions under normal atmosphere and vacuum. The proliposome was highly soluble, with all components embedded in the matrix and capable of preserving more than 90% of the incorporated beta-carotene for 60 days of refrigerated storage under vacuum. The liposome dispersions maintained their average size, polydispersity index and zeta potential for 100 days of storage. After 60 days, the degradation of encapsulated beta-carotene was minimal, and the colour of the dispersions was preserved. (AU)

Processo FAPESP: 08/09394-3 - Incorporação de betacaroteno em lipossomas via hidratação de partículas secas de fosfolipídios produzidas por atomização
Beneficiário:Marília Moraes Lovison
Linha de fomento: Bolsas no Brasil - Iniciação Científica
Processo FAPESP: 09/01091-4 - Produção de lipossomas via hidratação de membranas secas de fosfolipídios: estudo de viabilidade e caracterização
Beneficiário:Cintia Ribeiro da Silva
Linha de fomento: Bolsas no Brasil - Iniciação Científica
Processo FAPESP: 09/01087-7 - Incorporação de carotenóide em lipossomas por hidratação de partículas secas de fosfolipídios
Beneficiário:Samantha Cristina de Pinho
Linha de fomento: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 09/14868-7 - Estabilização de dispersões de lipossomas através do espessamento com de goma xantana
Beneficiário:Jose Mário Pereira de Carvalho
Linha de fomento: Bolsas no Brasil - Iniciação Científica