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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Sugarcane bagasse ozonolysis pretreatment: Effect on enzymatic digestibility and inhibitory compound formation

Texto completo
Autor(es):
Travaini, Rodolfo [1] ; Morales Otero, Marian Derly [2] ; Coca, Monica [1] ; Da-Silva, Roberto [3] ; Bolado, Silvia [1]
Número total de Autores: 5
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Valladolid, Dept Chem Engn & Environm Technol, E-47011 Valladolid - Spain
[2] Univ Valle, Sch Environm & Nat Resources Engn, Lab Environm Microbiol & Biotechnol, Santiago De Cali 25360 - Colombia
[3] Sao Paulo State Univ, UNESP, IBILCE, Lab Biochem & Appl Microbiol, Dept Chem & Environm, BR-15054000 Sao Jose Do Rio Preto, SP - Brazil
Número total de Afiliações: 3
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Bioresource Technology; v. 133, p. 332-339, APR 2013.
Citações Web of Science: 61
Assunto(s):Bagaço de cana-de-açúcar   Etanol   Bioetanol
Resumo

Sugarcane bagasse was pretreated with ozone to increase lignocellulosic material digestibility. Bagasse was ozonated in a fixed bed reactor at room temperature, and the effect of the two major parameters, ozone concentration and sample moisture, was studied. Acid insoluble and total lignin decreased whereas acid soluble lignin increased in all experiments. Pretreatment barely attacked carbohydrates, with cellulose and xylan recovery rates being >92%. Ozonolysis increased fermentable carbohydrate release considerably during enzymatic hydrolysis. Glucose and xylose yields increased from 6.64% and 2.05%, for raw bagasse, to 41.79% and 52.44% under the best experimental conditions. Only xylitol, lactic, formic and acetic acid degradation compounds were found, with neither furfural nor HMF (5-hydroxymethylfurfural) being detected. Washing detoxification provided inhibitor removal percentages above 85%, increasing glucose hydrolysis, but decreasing xylose yield by xylan solubilization. SEM analysis showed structural changes after ozonization and washing. (C) 2013 Elsevier Ltd. All rights reserved. (AU)

Processo FAPESP: 07/08641-4 - Estudo da produção e comparação da ação de celulases e hemicelulases de diferentes fungos termofílicos e mesofílicos sobre a sacarificação de bagaço de cana-de-açúcar
Beneficiário:Rodolfo Travaini
Linha de fomento: Bolsas no Brasil - Iniciação Científica
Processo FAPESP: 10/12624-0 - Aplicação de métodos físico-químicos e enzimáticos na sacarificação do bagaço de cana: estudos de microrganismos, processos fermentativos relacionados e métodos de hidrólise
Beneficiário:Eleni Gomes
Linha de fomento: Auxílio à Pesquisa - Temático